STORTINGET (Nettavisen): Mandag morgen var det krisemøte i Stortinget om strømsituasjonen.
Se de politiske reaksjonene etter møtet:
Regjeringen varsler at de kommer til Stortinget med en forsterket strømstøtte og vil også skissere tiltak for bedrifter, som har vært unntatt den nåværende strømstøtten.
Dette er regjeringens nye strømstøtteforslag
- Strømstøtteordningen til husstander blir økt fra 80 til 90 prosent på strøm over 70 øre kWh, som regnet fra gjennomsnittsprisen for hele måneden, fra 1. september – én måned enn tidligere planlagt.
- Det blir gitt mulighet til å forsterke reguleringen for å sikre forsyningssikkerhet. Når magasinfyllingen blir lavere enn det som er normalt for årstiden, skal muligheten for eksport begrenses.
- Regjeringen varsler strømstøtte til den delen av næringslivet som er hardest rammet av rekordhøye kraftpriser.
Mandag morgen møtte olje- energiminister Terje Aasland (Ap) de parlamentariske lederne på Stortinget til krisemøte. Der skissere han hvilke tiltak regjeringen ønsker å iverksette.
Nye tall viser en dramatisk utvikling: Nesten alt av den viktigste vannkraftproduksjonen gikk til eksport
Det ekstraordinære møtet startet klokken 8.30, og varte i om lag en time.
Flere partier på Stortinget ønsker å hasteinnkalle Stortinget hjem fra sommerferie for å vedta nye tiltak. Dette avgjøres når presidentskapet senere mandag, men Høyre sier mandag at de ikke ønsker en slik hasteinnkalling.
Skal begrense eksporten - sier ikke hvordan
Etter møtet forklarer Aasland hva han har redegjort for til partiene på Stortinget.
– Kraftmagasinene fylles nå med vann, sier Aasland til pressen like etter møtet, og viser til regjeringens instrukser til kraftselskapene.
– Vi ønsker ytterligere tiltak. Det er å ramme inn forsyningssikkerheten på en god måte, når magasinene blir under gjennomsnittet for årstiden, skal vi ha en begrensning på eksporten.
– Og så har jeg sagt at vi jobber med å finne en rettferdig ordning for næringslivet. Der har vi også nå et møtet med partene.
– Hvordan skal dere begrense eksporten?
– Med den siste rapporteringsplikten som gjelder for kraftprodusentene får vi veldig god oversikt. Det vi da gjør er at når magasinene blir lavere enn normalen så begrenses eksporten tilsvarende.
– Hvordan begrenses den?
– Det er Statnett - eller energimyndighetene - som må legge til rette for at den begrenses. Det vil være et system som det er behov for å ha, for å sørge for at vi alltid har nok vann til å ha egen sikkerhet i landet.
Les også: Venstre sikrer mulig flertall for avbryte Stortingets ferie for å få på plass strømstøtte
– Aldri igjen
– Det er en helt annen situasjon nå enn det var tidligere i år, sier Aasland til Nettavisen på spørsmål om hvorfor den nye støtteordningen kommer sent.
Han sier også til Nettavisen at regjeringen jobber med å presentere en ordning for næringslivet «så raskt som mulig».
Han har et klart mål for framtiden:
– Vi skal sørge for at vi kommer i en situasjon der forsyningssikkerheten i Norge aldri igjen blir utfordret.
Men det å strupe eksporten vil skape usikkerhet, ifølge statsråden.
Det at man holder igjen på vannet kan bety at prisen øker for husholdningene, advarte Aasland, som la til at strømstøtten skal sikre at strømkundene ikke tar støyten for dette.
Strømtiltakene, inkludert strømstøtte, estimeres å koste staten 23 milliarder kroner i inneværende år, sa Aasland på spørsmål fra NRK.
Les også: Dette skriver avisene om politikk mandag 8. august
Klar tale fra Moxnes
– Jeg håper de tar til vettet og innfører en makspris, som stadig flere nå ønsker seg, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes på vei inn til møtet.
– Hva er det viktigste for dere å få gjennomslag for?
– Makspris på strømmen for alle kunder i Norge, om det så er bedrifter eller husholdninger, sa Moxnes til Nettavisen.
Dette får ikke Rødt gjennomslag for.
– Det holder ikke at regjeringen er morsk i media og holder pressekonferansen, sier Moxnes til Nettavisen etter krisemøtet.
– Vi er et parti som støtter det som er bra, men mot det som er dårlig fra regjeringen. Vi skal sloss for at Stortinget møtes før oktober for å få til makspris og kontroll på eksporten, som regjeringen ikke gjør noe handlekraftig med, fortsetter han.
Se Sylvi Listhaugs reaksjon etter møtet:
Ni forslag
– Det kom ingenting nytt og overraskende, dessverre, er Sylvi Listhaugs umiddelbare reaksjon etter krisemøtet.
– Det er en handlingslammet regjering som halser etter og kommer alt for sent med tiltak, og kommer med alt for lite. Derfor mener vi at Stortinget må komme seg hjem fra ferie. Vi har forslag vi ønsker å stille.
– Vi vil ha makspris og vi vil fjerne elavgiften, som Vedum har satt opp igjen fra 1. april, og vi må ta kontroll igjen på krafteksporten.
Kjell Erik Eilertsen: Hvordan smaker marsipankaken åtte år etter, Aasland?
MDG og Lan Marie Berg har imidlertid litt andre prioriteringer enn Rødt og Frp:
– Vi ønsker flere tiltak på energieffektivisering, som etterisolering og solcellepanel på alle tak. Det er noe av det raskeste vi kan gjøre for å få ned strømforbruket og sikre at husholdningene ikke må være redde for høye strømregninger, sier hun til Nettavisen.