Gå til sidens hovedinnhold

- Krisen verre for hver dag

FN tilbakeviser Israels forsikringer.

New York (NTB-AP): Den humanitære krisen på Gazastripen vokser alarmerende, slår FN fast og anklager blant annet Israel for å bruke klasevåpen.

Israelske ledere nekter for at det hersker en humanitær krise på Gazastripen og hevder at grenseovergangene er åpne for hjelpesendinger.

Blant dem som gjentatte ganger har avvist at det er en humanitær krise, er utenriksminister Tzipi Livni.

Under et besøk i Paris i helgen, forsikret Livni om at Israel gjorde alt for å beskytte sivilbefolkningen på Gazastripen, og hun fastholdt at en humanitær våpenhvile derfor var unødvendig.

Prekære forhold
Lederen for FNs humanitære arbeid, John Holmes, er av en helt annen oppfatning.

Mangelen på vann, elektrisitet, mat, medisiner og andre forsyninger øker, og forholdene innen helsevesenet i den palestinske enklaven blir stadig mer prekære, sier Holmes.

- Dette er i våre øyne en humanitær krise. Jeg har svært vanskelig for å se at dette kan beskrives på noen annen måte, slik forholdene for befolkningen nå er, sier han.

Over 550 mennesker er drept og 2.500 er såret siden Israel gikk til angrep mot Gazastripen, og hvert fjerde offer er ifølge FN sivilt.

- Det er rimelig å anta at de fleste sivile som er drept er kvinner og barn, sier Holmes.

Klasevåpen
Holmes konstaterer at kamphandlingene har økt i alarmerende omfang etter at israelske bakkestyrker rykket inn, og han anklager samtidig Israel for å bruke klasevåpen.

- Klasevåpen blir benyttet og rammer sivilbefolkningen, sier lederen for FNs humanitære arbeid.

- Dette er ikke bare en humanitær krise, det er en krise som i takt med voldshandlingene forverres dag for dag. Derfor er det så viktig at volden stanses, sier Holmes. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken