*Nettavisen* Nyheter.

Kriser, katastrofer og kjærlighetens undre

Foto: Montasje (Scanpix)

Verken Norge eller verden møtte sitt endelikt i datakatastrofen som skulle inntreffe ved tusenårsskiftet. Men på vei ut av det første tiåret ser vi tilbake på både katastrofer og kriser – og noen bilder av kjærlighetens undre.

28.12.09 09:27

* Tiåret starter med togulykken på Røros-banen der 19 personer mister livet. Ved tsunamien i Sørøst-Asia i julen 2004 omkommer 84 nordmenn.

* Kjell Magne Bondevik (KrF) og Jens Stoltenberg (Ap) deler på regjeringsmakten gjennom tiåret.

* Barnedrapene i Kristiansand ryster Norge i 2000. I 2004 blir et politimann skutt under NOKAS-ranet i Stavanger.

* Kongebarna gifter seg og landet får en ny tronarving. Kong Harald opereres for kreft.

* En LO-leder og flere statsråder må gå av etter kritikk og mediepress i løpet av tiåret.

2000
Ved tusenårsskiftet er det en viss spenning om verdens datasystemer vil klare overgangen til år 2000. Alt går bra. Datasystemene løper ikke løpsk, og ingen fly faller ned.

Like etter nyttår skjer en av de verste togulykkene her i landet – Åsta-ulykken. To tog kolliderer på Rørosbanen og tar fyr. 19 personer omkommer.

I mars får landet ny regjering. Kjell Magne Bondevik (KrF) og hans trepartiregjering (KrF, V og Sp) går av fordi stortingsflertallet åpner for bygging av gasskraftverk med gammel teknologi.

17. mars danner Jens Stoltenberg (Ap) sin første regjering, en ren Arbeiderparti-regjering.

19. mai forsvinner to jenter, 8 og 10 år gamle, under en badetur i Baneheia i Kristiansand. De to blir funnet voldtatt og drept to dager senere. I september pågriper politiet to menn, 19 og 21 år gamle og sikter dem for ugjerningen.

I juni blir svenske Thomas Quick dømt for drapene på to norske jenter, som ble drept i henholdsvis 1981 og 1985.

2001
15-åringen Benjamin Hermansen blir drept på Holmlia i Oslo. I februar samler et protesttog mot fremmedhat og rasisme 40.000 mennesker i Oslo.

Gerd-Liv Valla tar over etter Yngve Hågensen som LO-leder.

Kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby gifter seg lørdag 26. august. Den kommende kronprinsessen sier på en pressekonferanse før bryllupet at hun angrer på deler av sin fortid.

Ap er den største taperen ved stortingsvalget i september. Høyre og SV går mest fram. Dagen etter valget, 11. september, rettes all oppmerksomhet også i Norge mot flyangrepene i USA.

I oktober får Norge ny regjering. Kjell Magne Bondevik (KrF) danner sin andre regjering, denne gang i samarbeid med Høyre og Venstre.

På høsten blir det kjent at irakiske mulla Krekar etterforskes av norsk politi. Han skal være leder for en geriljagruppe i Nord-Irak. Krekar har bodd i Norge i mange år, men har ikke oppholdstillatelse.

2002
Agder lagmannsrett dømmer Viggo Kristiansen til 21 års forvaring og Jan Helge Andersen til 19 års fengsel for barnedrapene i Kristiansand.

Eidsivating lagmannsrett finner de fire tiltalte i Orderud-saken skyldig i medvirkning til overlagt drap. Ekteparet Veronica og Per Orderud får 21 års fengsel. Kristin Kirkemo Haukeland får 16 år og Lars Grønnerød 18 års fengsel. Ankene forkastes av Høyesterett.

Prinsesse Märtha Louise gifter seg i mai med forfatteren Ari Behn.

I løpet av høsten dør 14 personer fordi de har drukket metanolforgiftet sprit.

Borgarting lagmannsrett dømmer i desember to unge menn til fengsel i henholdsvis 17 og 18 år for drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i januar året før.

Jens Stoltenberg velges til leder i Arbeiderpartiet i november.

Dagbladet skriver at helseminister Tore Tønne har fått etterlønn fra staten samtidig som han har fått honorar for rådgiverjobb for Kjell Inge Røkke. Det er starten på et voldsomt mediekjør mot Tønne. I julen tar Tønne sitt eget liv.

Strømprisene går til himmels mot slutten av året.

2003
Rekordhøye strømpriser gjennom hele vinteren. I Oslo dør to eldre kvinner av nedkjøling. Regjeringen får kritikk, og flere politikere krever endringer i energiloven.

Terrormistenkte mulla Krekar slipper ut av fengsel i Nederland og kommer til Norge. I februar beslutter kommunalminister Erna Solberg å utvise ham. Men utvisningen utsettes.

Åslaug Haga blir ny leder i Senterpartiet etter Odd Roger Enoksen.

Liten oppslutning om kommunevalget i september – bare 58 prosent stemmer. Frp og SV går fram.

Kong Harald opereres for kreft i desember.

2004
19. januar kantrer lasteskipet Rocknes i Vatlestraumen i Hordaland. 18 personer omkommer.

Den 21. januar får Norge en kvinnelig tronarving. Navnet blir Ingrid Alexandra.

Dagfinn Høybråten blir valgt til ny partileder i KrF. Erna Solberg tar over i Høyre.

Styret i SAS beslutter å slå SAS Norge og Braathens sammen til ett selskap under navnet SAS Braathens.

5. april blir Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger ranet. Politimannen Arne Sigve Klungland blir drept av et skudd fra en av ranerne. Ransutbyttet er 57 millioner kroner.

Fra 1. juni blir det forbudt å røyke på utesteder.

To bevæpnede menn raner Munch-museet i Oslo, og får med seg bildene «Skrik» og «Madonna».

2005
Frykt for at flere hundre norske er omkommet under tsunamien i Sørøst-Asia 2. juledag. Etter at mange savnede kommer til rette, viser det seg at 84 nordmenn har mistet livet. 1. januar blir nasjonal sørgedag.

Den norsk-irakiske kurderen Osman Omar Osman blir dømt til døden i Irak for drap på sin kone Marita Strøm året før.

Kong Harald hjerteopereres i mars.

I april blir hovedmannen bak NOKAS-ranet, David Toska, arrestert i Spania. 19. september begynner rettssaken mot de 13 tiltalte i Stavanger tingrett.

I løpet av året arresteres og løslates mulla Krekar. Myndighetene utsetter utvisningsvedtaket.

De tre «rødgrønne» partiene Ap, SV og Sp er enige om regjeringssamarbeid før valget. De vinner klart flertall på Stortinget og danner den første flertallsregjeringen på over 20 år.

2006
Muslimer i mange land raser mot Norge etter at den kristelige avisen Magazinet har trykket danske karikaturtegninger av Muhammed. Avisens redaktør drapstrues. I februar blir Norges ambassade i Syria satt i brann.

I mars faller dommen i NOKAS-saken i Stavanger tingrett. David Toska får 19 års fengsel. Tre andre får 16 års forvaring.

Siv Jensen overtar som formann i Fremskrittspartiet etter Carl I. Hagen, som har ledet partiet i 28 år.

De stjålne Munch-bildene «Skrik» og «Madonna» kommer til rette i august.

I september kommer NOKAS-saken opp for Gulating lagmannsrett i Stavanger. Kjell Alrich Schumann innrømmer at det var han som avfyrte skuddene som drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Borgarting lagmannsrett stadfester at mulla Krekar kan utvises fra Norge.

2007
Ingunn Yssen sier opp sin stilling som internasjonal sekretær i LO. Hun sier hun er blitt mobbet og trakassert av LO-leder Gerd-Liv Valla gjennom tre år. LO-lederen avviser anklagene. Sekretariatet i LO sier de har full tillit til Valla, men setter ned et granskingsutvalg.

Utvalgets rapport konkluderer med at Yssen er blitt trakassert, og at LO har brutt arbeidsmiljøloven. Valla trekker seg som LO-leder, Roar Flåthen overtar.

Åtte mennesker omkommer da det norske ankerhåndteringsskipet Bourbon Dolphin kantrer utenfor Shetland 12. april.

Høyesterett fastsetter dommene i NOKAS-saken 29. juni. Kjell Alrich Schumann, som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, blir dømt til 16 års forvaring. David Toska får 18 års fengsel. Ti av de tolv tiltalte får strengere straffer enn i lagmannsretten.

Valgkampen åpner med at Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) går av fordi det blir avslørt at han har hatt penger på en konto i Sveits. Pengene var ikke oppgitt til skattemyndighetene.

Ved kommune- og fylkestingsvalget 11. september blir SV nærmest halvert. Frp gjør det beste kommunevalget i partiets historie. Høyre kommer sterkt i innspurten.

Statoil og Hydro fusjonerer 1. oktober.

Terra-saken eksploderer på høsten. Flere norske kommuner har investert og tapt penger gjennom selskapet Terra Securities. Kommunene mener de har fått for dårlig informasjon av meglerselskapet. 28. november mister Terra Securities sin konsesjon og er konkurs. Kommunene forsøker å få tilbake pengene sine ved å gå til rettssaker mot flere banker.

Onsdag morgen 12. desember blir det oppdaget at det lekker olje fra en avrevet undersjøisk ledning ved Statfjord A. Nær 4.000 kubikkmeter olje slipper ut. Det er det største utslippet på norsk sokkel siden Bravo-ulykken i 1977.

2008
11. januar arresteres den såkalte Lommemannen i Bergen. Han er mistenkt for en rekke seksuelle overgrep mot barn helt tilbake til 1970-tallet.

I februar går Manuela Ramin Osmundsen (Ap) av som barne- og likestillingsminister. Hun kritiseres for å ha oppfordret en kvinne i sitt nettverk til å søke stillingen som barneombud.

14. februar dømmes den tidligere vannverkssjefen på Nedre Romerike, Ivar T. Henriksen, til åtte års fengsel for grov korrupsjon og økonomisk utroskap. Han må betale 63 millioner kroner i erstatning

Den nye operaen i Oslo åpner den 12. april med stor gallaforestilling.

11. juni vedtar Odelstinget en kjønnsnøytral ekteskapslov med 84 mot 41 stemmer.

19. juni går Åslaug Haga av som olje- og energiminister og trekker seg som leder i Senterpartiet. Hun blir sykmeldt etter et kraftig mediekjør på grunn av en ulovlig bygget brygge og manglende tillatelser ved utleie av stabbur. I september blir Liv Signe Navarsete ny leder i Senterpartiet

25. juni setter Norges Bank opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 5,75 prosent. I september slår finanskrisen inn over Norge, og Norges Bank setter på kort tid renten kraftig ned.

12. oktober kommer staten bankene til unnsetning med en krisepakke som stiller 350 milliarder kroner til rådighet i form av norske statsobligasjoner.

Stavanger-biskop Ernst Baasland kunngjør at han søker avskjed som biskop. Bakgrunnen er store lån som hans sønn har tatt opp og spilt bort.

2009
26. januar følger regjeringen opp krisepakken fra oktober med å «dra gullkortet». Milliarder av kroner pøses inn i kommunene til samferdsel og vedlikehold av offentlige bygg.

8. februar etablerer regjeringen Statens obligasjonsfond og Statens finansfond, med 50 milliarder kroner hver for å sikre finansiering til bedrifter og kjernekapital til banker.

I februar vekker Frp-leder Siv Jensens advarsel mot «snikislamisering» og spørsmålet om å tillate hijab i politiet sterk debatt. Justisdepartementet sier først ja, deretter nei til religiøse hodeplagg i politiet.

9. mai: Svineinfluensaen kommer til Norge. To norske studenter som har vært i Mexico, er smittet. De blir bare lettere syke, men i løpet av året dør flere mennesker som blir hardere angrepet.

12. mai: De to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er arrestert i Kongo. De to anklages for å ha drept sjåføren sin og for spionasje. Saken får voldsom omtale i Norge.

16. mai: Norske Alexander Rybak vinner overlegent den europeiske Grand Prix-finalen med melodien «Fairytale».

17. juni: Norges Bank kutter styringsrenten til rekordlavt nivå: 1,25 prosent.

8. september: Tjostolv Moland og Joshua French dømmes til døden i Kongo.

Den rødgrønne regjeringen beholder flertallet ved valget 14. september

9. oktober: President Barack Obama får Nobels fredspris 2009.

2. november: Rettssaken mot den såkalte Lommemannen starter i Follo tingrett.

3. desember: Tjostolv Moland og Joshua French dømmes på nytt til døden av ankedomstolen i Kongo. Kongolesiske myndigheter forsikrer at dødsdommene ikke vil bli fullbyrdet.

10. desember: Barack Obama mottar fredsprisen.

I desember blir det kaldt både i Norge og Europa. Store deler av landet kan feire hvit jul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag