Det er nå seks uker igjen til stortingsvalget, og målingene viser at statsminister Erna Solberg (H) har en stor jobb foran seg om hun skal klare gjenvalg.

Ifølge nettstedet Poll of polls viser gjennomsnittet av de nasjonale stortingsmålingene i juli, et klart rødgrønt flertall.

- Det er et solid forsprang for de rødgrønne, og det blir stadig mindre sannsynlig at det er noen muligheter for at de borgerlige kan få flertall. Da må det virkelig noe dramatisk til, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Nettavisen.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får til sammen 93 mandater (85 er flertall) i målingene, mens de borgerlige regjeringspartiene, inkludert Frp, bare får 58.

Les også: Kaoset i Oslo slår ut på fersk måling: Disse sikrer seg stortingsplass

- Helt uvanlig hendelse

De rødgrønne partiene har lenge hatt flertall i stortingsmålingene, men i juli har partiene økt forspranget ytterligere til de borgerlige partiene.

- Den situasjonen har befestet seg og blitt enda tydeligere, konstaterer Bergh.

Bakgrunnstallene til tre av de fire målingene i juli, viser at de rødgrønne partiene stjeler hele 184.000 velgere fra de borgerlige sammenlignet med forrige stortingsvalg. Det er en økning på 8000 velgere fra junimålingene.

Nettavisens junimåling: Lanserte seg selv som statsminister: Slik reagerte velgerne

- For at de borgerlige skal klare å få flertall, så må både Venstre og KrF komme over sperregrensen, og Fremskrittspartiet må vinne tilbake velgere som de har mistet til Senterpartiet, sier valgforskeren, og påpeker:

- Så det må en stor velgerbevegelse til for at det skal skje, og det skjer jo ikke så ofte, med mindre det er en helt uvanlig hendelse eller noe helt spesielt som skjer.

184.000 velgere tilsvarer rundt seks prosent av de om lag tre millioner stemmene som ble avgitt i stortingsvalget i 2017.

- Partiene sliter

Største parti i juli var Arbeiderpartiet, med en gjennomsnittlig oppslutning på 24,3 prosent. Mens Solbergs parti, Høyre, fikk et resultatet på 20 prosent.

Deretter kommer Senterpartiet (17,6 prosent), Frp (9,9 prosent) og SV (7,7).

I målingene er både MDG (4,5 prosent) og Rødt (5,6 prosent) over sperregrensen, mens regjeringspartiene KrF (3,2 prosent) og Venstre (3,5 prosent) er under.

- De borgerlige partiene sliter og opplever regjeringsslitasje, og det har vel befestet seg et bilde kanskje av at det er en tilbakegang og at folk ønsker en ny regjering, sier Bergh.

Andre partier, partiene som ikke er representert på Stortinget, fikk i juli et gjennomsnitt på 3,9 prosent.

- Er absolutt mulig

Klart flest velgere er det Senterpartiet som stjeler fra Erna og co, som tar 62,3 prosent av velgerne fra borgerlig side - totalt 115.000. Mens Arbeiderpartiet sikrer seg 35.000 av de borgerlige velgere, som er det høyeste antallet siden januar 2020.

Rødt tar 22.000 borgerlige velgere, SV 7000 og MDG 5000, ifølge Poll of polls.

«Borgerlig side må nulle (nesten) alle disse overgangene for å vinne fire nye år, i tillegg til å mobilisere egne gjerdesittere og å styrke seg blant velgere som ikke stemte i 2017», skriver nettstedet.

- Vil de borgerlige partiene klare å vinne tilbake noen av velgerne fra de rødgrønne?

- De kan sikkert klare å vinne tilbake noen. Det er alltid litt dynamikk i løpet av en valgkamp hvor det er en god del velgere som er i bevegelse, og som ikke har bestemt seg helt ennå. Så det er absolutt mulig at de borgerlige kan gjøre en god valgkamp, men siden forspranget nå er så stort for de rødgrønne er det mer enn en god valgkamp som må til. Det må en voldsom mobilisering til, slår Bergh fast.

Les også: Kampen om å komme seg over den magiske sperregrensen: – Alle ser at dette er lite demokratisk

- Ingen Listhaug-effekt

Høyre går også tilbake i juli sammenlignet med måneden før, fra et gjennomsnitt på 21,6 prosent til 20 prosent. Tilbakegangen skyldes et økt tap av velgere til Arbeiderpartiet (9000 flere enn i juni), samt at de henter færre velgere fra Frp.

Samtidig viser bakgrunnstallene at Arbeiderpartiet mister 25.000 velgere til Senterpartiet, som er det laveste siden august for ett år siden. Frp mister særlig mange velgere til Andre partier, totalt 46.000 velgere (13.000 flere enn i juni).

- Sylvi Listhaug har jo tidligere klart å skaffe mye oppmerksomhet til partiet, så det er ikke utenkelig i løpet av valgkampen at det kan ha en effekt. Men så langt er det ingenting som tyder på at hennes utspill og som partileder har hatt effekt, sier Bergh.

Les også: Kaller Listhaug en «frekk apekatt»: - Jeg trodde ikke mine egne øyne

Rødt henter velgere fra alle andre partier, og flest fra Arbeiderpartiet (24.000) og de borgerlige partiene (22.000). Det kan bety en stor stortingsgruppe for partiet, som aldri har hatt mer enn én stortingsrepresentant.

- Blir nok et drama

Men selv om det nå ligger an til et regjeringsskifte, er det stor spenning knyttet til hvilke partier som vil regjere sammen etter valget.

- Partiene har helt ulike ideer om hvilke partier som skal danne regjering, så det blir nok et drama rundt det også etter valget hvis det blir en rødgrønn regjering, sier Bergh.

- Men Jonas Gahr Støre ligger altså best an til å bli landets neste statsminister?

- Helt klart, helt klart, sier valgforskeren.

Stortingsvalget avholdes mandag 13. september.