Gå til sidens hovedinnhold

Kristelig Flokeparti

Velgerne rømmer, og KrF har gått fra et folkeparti til å bli et parti for spesielt interesserte.

Den siste gallupen bekrefter en dyster trend som kan utslette KrF fra Stortinget ved neste valg.

En fersk meningsmåling Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) gir partiet 3,9 prosents oppslutning. Et slikt valgresultat ville fjerne åtte av ti stortingsmandater og forvandle det tidligere storpartiet til et lite miniparti.

Les også:KrF under sperregrensen

Partiet basker av gårde i stormen og lederne krangler åpenlyst om hvilken retning man skal velge. Sannsynligvis er mangelen på styring farligere enn å velge en klar retning. Grovt sett står striden mellom KrFs historiske grunnfjell, de konservativt kristne, og en ny velgergruppe som er opptatt av etikk og verdier. Klarer KrF å fremstå som konsekvent er det flere velgere i begge disse gruppene enn de under fire prosentene som sier de nå vil legge KrFs stemmeseddel i urnen.

Den siste gallupen viser at Høyre og Fremskrittspartiet nærmer seg klart flertall alene, og målingen gir et klart borgerlig flertall med 92 borgelige mandater mot 77 rødgrønne. Men dersom historiens tyngdelover fortsetter å virke, kan man godt få et valgresultat hvor Venstre og KrF kommer «på vippen».

Nå har de to sentrumspartiene fått føle velgernes reaksjon på at de fremstår som uklare i regjeringsvalget. Også det må på plass for at ikke mange velgere foretrekker et parti som har en klar holdning til regjeringsspørsmålet.

Men for KrFs del er det store spørsmålet hvor partiet skal finne sin ideologiske plass. 2. nestleder Inger Lise Hansen vil myke opp partiets Israel-politikk, fjerne diskriminering av homofile og akseptere at ikke-kristne får tillitsverv i partiet. I klartekst vil hun vri partiet fra en kristenfundamentalistisk plattform til en mer religionsnøytral, verdibasert politikk. Dette er også i tråd med KrFs hjertesaker som virker mer medmenneskelige enn religiøst forkynnende - som fokus på småbarnsfamiliene, eldreomsorg, miljø og fattigdom.

Valgforskere som professor Frank Aarebrot er ikke i tvil om at velgergrunnlaget er betydelig større hos de moderne, verdiopptatte - enn i KrFs tradisjonelle grunnfjell. Det virker logisk. Verdispørsmål og etikk opptar svært mange, mens de aktive kirkegjengerne i konservative kristne miljøer gradvis blir færre.

KrFs 2. nestleder Inger Lise Hansen stiller på nettreff i Nettavisen klokken ti torsdag 18. februar - du kan stille henne spørsmål her.

KrF kan velge en død i ideologisk skjønnhet eller modernisere partiet og gjenreise et allment attraktivt verdiparti. Men det er ikke bare et spørsmål om partitaktikk. I bunn og grunn er det en verdikamp.

Kommentarer til denne saken