– Ingen andre spørsmål er viktigere for vår nasjonale sikkerhet, enn at vi sammen med Finland raskt blir medlemmer av Nato, sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson tirsdag kveld.

– Jeg vil be alle i Sverige om å innse alvoret. Dette er alvorlig på ordentlig.

– Det er det verste vi har vært med på siden andre verdenskrig, det truer vårt demokrati og det truer freden, sa Kristersson.

Statsministeren henviste til krigen i Ukraina og den trusselen den også utgjør for Sverige og resten av Europa.

– Samtidig kan ikke Finland forhindres i å bli medlem dersom Sverige ekskluderes permanent, sa han videre.

Den svenske regjeringen hasteinnkalte til en pressekonferanse tirsdag for å orientere om landets Nato-søknad.

Det skjer etter at Tyrkias president sa at Sverige ikke kan forvente tyrkisk støtte til sin Nato-søknad, etter koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm søndag.

Finland kan gå videre uten Sverige

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto antydet tirsdag morgen for første gang muligheten for at Finland kan gå inn i Nato uten Sverige.

Nato-medlemskap forutsetter at samtlige land i forsvarsalliansen gir grønt lys til nye søkere.

Protester i flere land

I Pakistan, Afghanistan, Irak, Jordan, Jemen og Tyrkia har det vært protester mot koranbrenningen i Sverige i helgen.

– Død over den svenske regjeringen, ropte demonstranter i den afghanske byen Khost tirsdag. Flere hundre menn var til stede.

Også i storbyen Lahore i Pakistan demonstrerte flere hundre mennesker mot koranbrenningen. I den irakiske hovedstaden Bagdad ble flere mennesker skadd i en lignende protest dagen før.

I tillegg har det vært demonstrasjoner mot koranbrenningen i Tyrkia, Jordan og Jemen.

I Tyrkias hovedstad Ankara har den svenske ambassaden vært stengt mandag og tirsdag som følge av protestene, ifølge nyhetsbyrået TT.

– Ikke lenger Nato-støtte

Det var den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan som brente en koran i Stockholm lørdag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerte svært sterkt på hendelsen. Han sa at Sverige ikke lenger kan forvente tyrkisk støtte til søknaden om Nato-medlemskap.

Også i Indonesia – verdens mest folkerike muslimske land med 275 millioner innbyggere – har myndighetene reagert. Her ble den svenske ambassadøren tirsdag kalt inn på teppet.

Erdogan ut mot Sverige: – Kan ikke regne med Nato-ja fra Tyrkia

Ytringsfrihet

Myndighetene i Tyrkia mener det ikke er akseptabelt at Paludan fikk lov til å gjennomføre sin markering i Stockholm.

I Pakistan har statsminister Shehbaz Sharif hevdet at «et dekke av ytringsfrihet ikke kan brukes til å såre de religiøse følelsene til 1,5 milliarder muslimer over hele verden».

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har skrevet på Twitter at ytringsfriheten er en grunnleggende del av demokratiet. Men han la til at handlinger som er lovlige, ikke nødvendigvis er riktige.

– Jeg vil uttrykke sympati med alle muslimer som ble krenket av det som skjedde i Stockholm, skrev Kristersson i helgen.