Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristiansen risikerer fengsel

Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Afp)
Sist oppdatert:
- Hvis det hun sier er sant, da mener jeg at hun gjorde noe straffbart, sier jusprofessor.

Det blir opp til påtalemyndigheten å avgjøre om Kristiansen brøt loven da hun «røpet høyt gradert informasjon», opplyste justisminister Grete Faremo (Ap) på en pressekonferanse torsdag formiddag.

- Spørsmålet om straff må vurderes opp mot sikkerhetsloven, sier Faremo.

Sikkerhetsloven gir adgang til å ilegge de som «forsettlig eller grovt uaktsomt krenker taushetsplikt etter § 12 første ledd» straff med bøter eller fengsel i inntil ett år. Straffelovens paragraf 121 åpner for bøter eller fengsel i inntil et halvt år for tilsvarende forhold.

- Bøter i de fleste saker
Sjef Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor NTB at enheten har åpnet etterforskning for å avklare om PST-sjefens uttalelser er ulovlige og eventuelt straffbare. Det er for tidlig å si noe om når påtalespørsmålet kan besvares.

- I første omgang må vi avklare om det faktisk dreier seg om taushetsbelagte opplysninger. I de fleste saker hvor konklusjonen er at taushetsplikten er brutt, blir det reagert med bøter, sier Presthus.

- Bør sitte i ryggraden
Jussprofessor Alf Petter Høgberg mener Kristiansen vil kunne straffes etter sikkerhetsloven dersom uttalelsene om norsk etterretning er sanne.

- Hvis det hun sier er sant, og det ikke er tilfeldig at hun sier det, men at dette er opplysninger hun rent faktisk har mottatt, da mener jeg at hun gjorde noe straffbart, sier han til NTB.

Han mener uttalelsene kan sette et mistenksomhetens søkelys på nordmenn som er i Pakistan i embets medfør og gjøre deres situasjon farligere - og det vil være alvorlig for forholdet mellom landene.

Etterretningsekspert i NUPI, Vegard Valther Hansen, mener det bør sitte i ryggmargen på en PST-sjef å ikke røpe sensitive detaljer om hemmelige tjenester.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!