Gå til sidens hovedinnhold

Kristin Clemet: Senterpartiet er strengere til innvandring enn Frp

Senterpartiet har den strengeste innvandringspolitikken i Norge, ifølge Civita-leder Kristin Clemet. Hun mener partiet er del av en europeisk nasjonalkonservativ bølge.

– Det er en nasjonalkonservativ bølge over Europa, selv om det foreløpig kun er krusninger her hjemme. Partier som er opptatt av nasjonalisme i ulike varianter, vokser fram. Jeg vil betrakte Senterpartiet som det mest nasjonalkonservative partiet vi har i Norge, sier den tidligere Høyre-statsråden til NTB.

Strengeste parti

Clemet finner det vanskeligere å karakterisere Frp som nasjonalkonservativt, trass i at partiet i flere tiår har profilert seg som innvandringskritisk.

– Det er flere partier som fører en streng innvandringspolitikk når det gjelder land utenfor EØS, men Senterpartiet vil jo også si opp EØS-avtalen. Frp har til nå ikke hatt noe ønske om å gå ut av EØS og bryte med regimet som gir fri bevegelse av mennesker og arbeidskraft, sier hun.

SV er også imot EØS-avtalen, men har til gjengjeld et mer liberalt syn på innvandring generelt, poengterer Clemet.

– Hvis du legger sammen synet på innvandring fra land utenfor EØS med synet på arbeidsinnvandring fra land innenfor EØS, da er det ingen andre som er like strenge som Senterpartiet, sier hun.

Ikke overrasket

Clemet fremmet sin analyse under en paneldebatt om Gunnar Ringheims nye bok om Frp i Oslo tirsdag. Dagbladet har konfrontert Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med uttalelsene, og han er ikke overrasket.

– Å kalle oss det mest nasjonalistiske partiet i Norge er et sterkt utsagn. Vi tar det imidlertid ikke så tungt når det er Clemet som sier det, for alt Senterpartiet mener, er hun imot.

– Det som er viktig for oss, er det gode fellesskapet i Norge. Vi har tro på nasjonalstaten som ramme, mens hun og Høyre har tro på EU som en bedre og mer vellykket ramme, sier han.

Sp i vekst

Senterpartiet gjør det jevnt over godt på målingene om dagen. Gjennomsnittet for august viste en oppslutning på 6,6 prosent, godt over resultatet fra sist stortingsvalg da partiet endte på 5,5 prosent.

Nationens Erling Kjekstad skrev i en analyse nylig at Sp henter overraskende mange velgere fra Frp. Ifølge ham kan styrkeprøven mellom Frp og Sp bli jokeren som avgjør valget neste år.

– I kampen mot regjeringens liberaliseringer og sentraliseringsreformer faller Sp gradvis tilbake i rollen som verdikonservativt bygde- og grunneierparti. Da blir det farligere for Frp, framholder Kjekstad.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?