*Nettavisen* Nyheter.

Kristin gjør det flaut å være norsk

Selv de som bare vet litt om internasjonale relasjoner, diplomati og praktisk politikk, rødmer i disse dager av Kristin Halvorsens blødme.

07.01.06 16:45

Det er blitt direkte flaut å være norsk.

Ja, man kan ha et alvorlig markeringsbehov.

Ja, man kan ha en partigrasrot som må tekkes med jevne mellomrom.

Men nå er de bangeste anelser skeptikerne hadde før regjeringsdannelse nådd, og mer til. Den skal være godt bevandret i norsk politikk - gjennom lange tider - som skal finne noe som kommer i nærheten av brøleren til fru Halvorsen.

Israel-utspillet

Utspillet om å boikotte varer fra Israel savner sidestykke.

Selv Dag Jostein Fjærvolls postkasserot blekner og det skal jaggu litt til.

Det kan for mange virke uforståelig at en erfaren politiker som Kristin Halvorsen kan tråkke så grundig i salaten og bryte den første regel i statsrådhåndboken. Den regelen er så viktig at den neste regelen er helt nede på femteplass.

"HUSK! Uttal deg aldri om ting som ligger innenfor området til en annen statsråd."

Regelen har til og med et underpunkt:

"Vis ekstra varsomhet dersom du tråkker inn på områder som ligger under utenriksministeren eller statsministeren."

Uakseptabelt

Dette er like elementært uakseptabelt som om utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle uttale at han tror renten kommer til å gå opp to prosentpoeng det neste året.

Grunnen til at Kristin Halvorsen kan komme med noe så ødeleggende for regjeringen, for landet og i mindre grad også for partiet sitt, er at damen aldri har vært noen politiker. Hun har først og fremst vært en pratemaskin som har vært grei å ty til for talkshow-vertene når motargumenter skal spissformuleres. Hun har aldri i sitt 20 årige virke hatt makt og det har heller ikke partiet. Hun har aldri vært prøvd "in the field of battle". Ikke før nå.

Valgsystemets skyld

Problemet er at det norske valgsystemet favoriserer de minste partiene. Vi blir prisgitt kverulantene. I forrige periode var det Venstre, i denne blir det SV og Senterpartiet.

Dette er sjansen Jens Stoltenberg har tatt ved å invitere dem inn i regjeringsvarmen. Det han må tenke hver natt før han går til ro er; hva blir det neste statsrådsutspillet fra SV som jeg må ut for å brannslukke.

Stein Kåre Kristiansen, TV2s kommentator, sa det best: "SV er et parti som insisterer på å være i opposisjon selv etter at de er kommet i regjeringsposisjon."

Det kan verken Jens Stoltenberg eller landet leve med. Det er bare et tidsspørsmål før det rød-grønne eventyret imploderer.

Og vi har ikke en gang anledning til å skrive ut nyvalg. Vi må leve med det Stortinget vi har valgt i fire fulle, grufulle, år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag