Finnmarkingen hadde store planer om å klatre 14 av verdens høyeste fjell over 8000 meter på én sesong, og hun var på god vei til å klare det fordi hun lå i rute. Men de siste månedene har hun hatt et stort problem som lenge hadde satt rekordforsøket i fare. Kinesiske myndigheter var nemlig ikke villig til å gi fjellklatreren visum for å klatre det siste fjellet, Shishapangma (8027 meter) fra Tibet, og nå forteller hun at det er for sent.
– Vi har snudd alle steiner i dette forsøket og prøvd alle mulige veier for å få det til, men dessverre på grunn av årsaker utenfor min kontroll får vi ikke tillatelsene i tide. Jeg ga alt av meg selv for å få dette til, men det å trekke det korteste strået kun to uker før på grunn av noe utenfor min kontroll, er noe jeg sliter med å takle akkurat nå, sier Harila i en pressemelding som hun har sendt fra den nepalske hovedstaden Katmandu.
Fjellklatreren nevner også at hun heller ikke fikk de nødvendige tillatelsene til å klatre opp fjellet Cho Oyu, men i det tilfellet skulle Harila prøve å klatre opp fjellet fra Nepal-siden, men det ble ikke noe av.

Kristin Harila tar et vågalt valg i rekordjakten: – Gjør det mer risikabelt
Harila var svært nær å slå rekorden til Nimsdai Purja, som i 2019 brukte 189 dager på å bestige alle verdens fjell over 8.000 meter. Hun har siden 28. april besteget 12 av verdens 14 høyeste fjell.
Kjempet i flere måneder
Nettavisen møtte klatreren i sommer da hun var på en av sine få visitter i Norge, nærmere bestemt Arendalsuka i august. Da fortalte hun om frustrasjonen med visumtrøbbelet, fordi kinesiske myndighetene ikke ville gi henne det.
– Problemet er at Tibet har vært stengt i lang tid. Vi visste også det da Nims Purja gjorde dette i 2019, også han slet med å få tillatelse, spesielt inn til Shishapangma, så vi visste at dette ville bli krevende. Dette blir sannsynligvis mer krevende enn å klatre selve fjellene, sa Harila til Nettavisen.
Og hun la til:
– Det er litt pandemien. Kina legger vekt på å skylde på pandemien, men vi vet også at de har åpnet for lokale, altså kinesiske innbyggere som kan klatre i området. Men akkurat hvorfor de holder stengt, det vet vi ikke, men det har i en del år vært vanskelig å komme seg inn i Tibet, sa hun.
Harila kom også med en bønn til regjeringen, men selv ikke en hjelpende hånd fra Utenriksdepartementet var nok.
– Ambassaden i Beijing har tatt dette opp med kinesiske myndigheter, men uten at dette har gitt positive resultater i form av visum og andre nødvendige tillatelser. Som kjent har Kina strenge innreiserestriksjoner som følge av covid-19. Vi håper imidlertid at Kristin Harilas prosjekt kan realiseres når forholdene ligger til rette for det, skrev statssekretær Erling Rimestad i en e-post til Nettavisen i starten av oktober.
Fakta om Kristin Harilas rekordforsøk
Del 1: Nepal
- Annapurna I, 8091 moh., besteget 28. april.
- Dhaulagiri, 8167 moh., besteget 8. mai.
- Kanchenjunga, 8586 moh., besteget 15. mai.
- Mount Everest, 8849 moh., besteget 22. mai.
- Lhotse, 8516 moh., besteget 22. mai.
- Makalu, 8463 moh., besteget 27. mai.
Del 2: Pakistan
- Nanga Parbat, 8126 moh., besteget 1. juli.
- K2, 8611 moh., besteget 22. juli.
- Broad Peak, 8051 moh., besteget 28. juli.
- Gasherbrum II, 8080 moh., besteget 8. august.
- Gasherbrum I, 8035 moh., besteget 11. august.
Del 3: Tibet/Nepal
- Manaslu, 8156 moh., besteget 22. september.
- Shishapangma, 8027 moh., planlagt oktober.
- Cho Oyu, 8201 moh., planlagt oktober.
Kommer til å prøve igjen
Til tross for at skuffelsen er stor for øyeblikket, kommer Harila selv med en garanti fra sin base i Katmandu.
– Det er i motgang at man må finne sin indre styrke. Derfor vil jeg fortelle dette til dere alle, jeg kommer tilbake og SKAL fullføre rekorden neste år. Jeg kommer til å finne en måte å få dette finansiert på, og det at jeg var så nære nå gjør meg bare mer innbitt på at jeg skal fullføre dette!, er den krystallklare beskjeden fra finnmarkingen.
Nå skal 36-åringen pakke sakene sine og snart reise tilbake til Norge. Hun ser frem til å møte sine nærmeste som hun ikke har sett på flere uker.
– Nå skal jeg tilbringe tid med familien og mine nærmeste, sier hun.
Harila tar seg også tid til å takke alle som har fulgt henne de siste månedene.
– Jeg har ikke ord for hvor takknemlig jeg er for alle støttemeldingene jeg har fått, og ikke minst all oppmuntring jeg har fått, sier 36-åringen.
Her kan du se et større intervju med 36-åringen fra Vadsø: