*Nettavisen* Nyheter.

Kristin sa nei til aksjer

Nå kjøper hun flere aksjer for å øke avkastningen.

18.05.08 23:56

For ti år siden sa Kristin Halvorsen nei til at oljefondet skulle investeres i aksjer. Fredag kunne en smilende finansminister offentliggjøre at hun vil investere mer oljepenger på børsen.Finansminister Kristin Halvorsen åpner oljefondets lommer og skal de neste årene investere betydelig mer i aksjer. Statens pensjonsfond - Utland, som fondet heter nå, skal de neste årene øke andelen aksjer fra 40 til 60 prosent.LES MER:

Sprer oljepengene

Det var i juni 1997 Stortinget diskuterte muligheten for å øke oljefondets avkastning ved hjelp av plassering i utenlandske akjser. Men det skjedde ikke uten debatt, og en av motstanderne var dagens finansminister, sosialisten Kristin Halvorsen.- Uten moral, etikk og miljø

- Norge blir en stor aktør i den internasjonale spekulasjonsøkonomien, og det skal vi altså være uten å skjele til moral, uten å skjele til etikk, uten å skjele til miljø, sa den daværende stortingspolitikeren.Hun var kritisk til at oljeformuen i større grad knyttes til utviklingen i den internasjonale økonomien.- Det kan bety, hvis det er krakk, en større risikoutsettelse av våre verdier, sa hun i debatten.LES OGSÅ:

Slik skal hun tjene 240 milliarder

- Sosialister ikke mot aksjer


Som sosialist forsvarer hun i tillegg fondets aksjeinvesteringer med at det investerer i konkrete bedrifter, som produserer verdier for fremtiden og at eierskap i dem er en nøkkel til innflytelse i hvordan de skal utvikle seg videre. Det gjør fondet gjennom sitt aktive eierskap.- Det er dessuten ikke slik at sosialister av prinsipp er mot aksjeselskaper, legger hun til.Verdien av Statens pensjonsfond – Utland er nå over 1800 milliarder kroner. Avkastningen skal være minst fire prosent årlig i årene fremover, men Finansdepartementet mener at en slik avkastning ikke er mulig hvis aksjeandelen også i fremtiden skal være 40 prosent, mot 60 prosent obligasjoner. Derfor snur de nå denne prosentbrøken.Helt annerledes i dag

Fredag formiddag la hun frem forslaget om at Norges Bank i løpet av de neste årene skal få kjøpe seg betydelig opp i «den internasjonale spekulasjonsøkonomien».For ti år siden var Kristin Halvorsen, og Senterpartiet som også gikk i mot utvidelsen, skeptisk til risikoen ved å plassere så mye av landets oljeformue i aksjemarkedene. I tillegg til at hun savnet etikkperspektivet.- De motargumentene mener jeg er helt annerledes i dag. Vi har en profesjonell og betryggende måte å forvalte store svingninger i aksjemarkedet på. Vi har opplevd det nest beste og det nest verste årets i aksjemarkedet på 100 år, sier hun og viser videre til opprettelsen av det etiske rådet, som har sørget for at 21 selskaper er utestengt fra fondet gjennom de siste årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.