Kristine (88) skapte problemer for flytrafikken

SLO UT NØDNETTET: Lite visste Kristine Skarstein (88) og sønnen Oddvar at laderen til den nye, elektriske handikapbilen hennes satte nødnettet på lufthavnen 900 meter unna ut av spill. En konstruksjonsfeil gjorde nemlig laderen om til en radiobølge-sender.

SLO UT NØDNETTET: Lite visste Kristine Skarstein (88) og sønnen Oddvar at laderen til den nye, elektriske handikapbilen hennes satte nødnettet på lufthavnen 900 meter unna ut av spill. En konstruksjonsfeil gjorde nemlig laderen om til en radiobølge-sender.

- Plutselig en dag rullet en «CIA-bil» med mange antenner og peilere på taket inn på tunet.

14.03.13 10:15

Problemet er at elbilen til Kristine Skarstein (88) forstyrret nødnettet på Florø lufthavn, skriver Firdaposten.

Hver gang hun plugger inn stikkontakten til den splitter nye elektriske bilen sin hjemme i Kinnvegen, støyer det nemlig i øretelefonene til tårnoperatøren på Florø lufthavn 900 meter unna.

En «CIA-bil» på tunet
I slutten av januar bad Avinor i Florø Post- og teletilsynet om å sette i gang en større leteaksjon i området rundt tårnet i Florø. I tårnet var det nemlig fra tid til annen registrert forstyrrende støy i form av «klikking» på nødfrekvensen 121,500 MHz. Støyen dukket først opp like over nyttår, uten at de klarte å finne ut hvor den kom fra.

Krysspeiling i slutten av januar førte tilsynet til Kinnvegen, der Kristine bog sammen med sønnen Oddvar.

- Plutselig en dag rullet en «CIA-bil» med mange antenner og peilere på taket, inn på tunet. Karene i bilen kom fra Post- og teletilsynet. De mente et eller annet i huset vårt satte nødnettet på lufthavnen ut av spill, sier Oddvar og smiler.

Laderen har skylda
Etter en del leting i og utenfor huset, fant de ut at signalet kom fra laderen på Kristine sin flunkende nye elektriske handikapbil som står parkert like utenfor huset.

- Om det oppstår feil i elektroniske komponenter kan de begynne å svinge av seg selv. Da vil de fungere som en oscillator som vibrerer og sender ut radiobølger på samme måte som en gammel radio gjør. I og med at den andre laderen hun fikk også lagde svingninger, dreier det seg nok om en utilsiktet konstruksjonsfeil fra produsenten. Det sier senioringeniør Åsgeir Henriksen i Post- og teletilsynet. Det var han som fant årsaken til støyen på nødnettet hjemme hos Oddvar og Kristine.

En ny elektrisk handikapbil ruller inn på tunet til Kristine om ikke så lenge. Håpet er at hun trygt kan bruke denne uten å sette nødnettet ut av spill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.