RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristins far til politiet: – Ikke rom for å trå feil

12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. (Privat)
12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. (Privat)
Sist oppdatert:
– Nå må dere vite hva dere gjør, sa Kristin Juel Johannessens far til politiet da han fikk vite at mannen som tidligere ble frifunnet for drapet på datteren, på nytt er siktet for drapet.

– Da jeg fikk beskjeden sa jeg til politiet: Jeg håper dere gjør det riktige nå. Nå er det tredje gangen dere går til en rettssak, og nå er det ikke rom for å trå feil. Nå må dere vite hva dere gjør, sier Roar Juel Johanessen til Dagbladet.

Les også: Kristins pappa: - Politiet får ikke tilståelse

Datteren hans, Kristin Juel Johanessen, ble funnet kvalt om kvelden 5. august 1999. En nå 38 år gammel mann ble dømt til tolv års fengsel for drapet i Larvik tingrett i 2001. Året etter ble mannen imidlertid frifunnet fordi det ble konkludert med at et avgjørende funn av et hårstrå på jentas skulder stammet fra en kvinne.

Les også: Elden: – Kristins far nektet å gi opp

Onsdag kveld ble mannen pågrepet på nytt. Politiet opplyser at det er DNA-beviser som knytter 38-åringen til drapshandlingen.

– Man kan jo aldri være helt sikker før det foreligger en dom. Nå håper vi inderlig at vi snart får fred, sier Kristins mor, Anne Langås Johanessen, til avisen.

Les også: – Tidligere frifunnet pågrepet på nytt i Kristin-saken

Lukkede dører
Fredag blir den siktede fremstilt for varetektsfengsling i Tønsberg tingrett.

Politiet vil be om lukkede dører når fengslingsmøtet starter klokken 12 fredag. De frykter at den siktede fremdeles kan ødelegge bevis i saken, noe som er den viktigste årsaken til at de vil begjære mannen fengslet.

– Vi mener det er helt konkret fare for at bevis kan gå tapt, men jeg kan ikke gå i detalj om hva dette begrunnes i, sa konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til NTB torsdag.

Tidligere samme dag ble det kjent at mannen som tidligere ble dømt, og senere frifunnet for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999, på nytt er siktet for drapet.

- Jeg sa til polititet: nå må dere vite hva dere gjør, sier Roar Juel Johanessen.

DNA-beviser
Visepolitimester Abrahamsen sier politiet nå først og fremst har en fullverdig DNA-profil som knytter 38-åringen til selve drapshandlingen.

Nye, bedre og mer avanserte metoder enn det som eksisterte for 15 år siden, er bakgrunnen for den nye siktelsen.

Fagdirektør for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet, Bente Mevåg, sier til Aftenposten at teknikken for å analyse DNA-bevis har utviklet seg slik at det kan hentes mer informasjon ut av veldig små mengder biologisk materiale.

– Tidligere måtte materialet være på størrelse med en mynt. Nå kan man lage fullstendige DNA-profiler ut fra et materiale som er så lite at man ikke kan se det med det blotte øye, sier Mevåg.

Etter det TV 2 erfarer skal analysemetoder ikke lenger gi støtte for at hårstrået som ble funnet på Kristin, må stamme fra en kvinne.

- Ingen barnemorder
Den siktede 38-åringen har hele tiden bedyret sin uskyld i saken. VG møtte tiltalte i forkant av rettssaken i Larvik i 2001. Da var han gårdsgutt på farens bondegård i Sverige, gift og hadde et barn.

– Jeg er ingen barnemorder. Livet er snudd på hodet. Jeg er veldig stresset. Alt stanser på mange måter opp. Jeg får ikke gjort noe særlig, verken jobb eller noe, sa mannen til avisen den gang.

Mannens forsvarer, advokat Søren Ø. Hellenes er uenig i politiets vurdering at det er fare for at den siktede fremdeles kan forspille bevis.

– Det må i så fall være ting som verken han eller jeg kjenner til. Så jeg tror politiet må bruke andre tilleggsbeskrivelser også under fengslingsmøtet, sa forsvareren til NTB torsdag.

Politiet ransaket Kristin-siktets hjem i mai

Politiet i Vestfold fikk i slutten av mai i år tillatelse til å ransake hjemmet til 38-åringen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Ifølge Dagbladet var bakgrunnen for ransakingen at politiet mistenkte mannen for en mindre narkotikaforbrytelse.

38-åringens forsvarer, advokat Søren O. Hellenes, sier til avisen at han ikke har alle detaljene rundt den tidligere saken mot klienten.

– Men jeg har oppfattet det slik at politiet beslagla noen PC-er og en telefon.

Advokaten legger til at han ikke har inntrykk av at denne saken har sammenheng med drapssiktelsen mot mannen.

– For en tid tilbake tok vi beslag hos vedkommende i forbindelse med en annen pågående straffesak, sier han til avisen.

Politiet tok også onsdag denne uken beslag i teknisk utstyr hos 38-åringen da han ble pågrepet. Han er siktet for forsettlig drap på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen, som ble funnet død 5. august 1999.

Hellenes sa torsdag til Dagbladet at 38-åringen stiller seg uforstående til siktelsen. 38-åringen er tidligere dømt for drapet, men ble senere frifunnet og løslatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere