Kristins pappa: - Politiet får ikke tilståelse

JOBBET I 16 ÅR: Pappa Roar Juel Johannessen har jobbet i 16 år for å finne datteren Kristins drapsmann.

JOBBET I 16 ÅR: Pappa Roar Juel Johannessen har jobbet i 16 år for å finne datteren Kristins drapsmann. Foto: Olaf Akselsen (Sandefjords Blad)

Kristin Juel Johannessens far er likevel lettet over at mann er pågrepet for drapet på datteren.

10.07.15 13:39

Faren til Kristin satt og jobbet med dokumentene i drapssaken da politiet ringte om pågripelsen onsdag kveld. Roar Juel Johannessen har lett etter drapsmannen i 16 år, skriver Sandefjords Blad.

Blir neppe tilståelse

– Jeg tror aldri vi får noen tilståelse i saken. Han som nå er pågrepet har nektet for å ha gjort det i 16 år. Det eneste som vil binde ham til saken er et 100-prosentlig DNA-spor. Og det er det politiet sier at de har funnet, sier Roar Juel Johannessen.

– DNA-sporet har de funnet på grunnlag av ny teknologi. Jeg har bedt politiet om å gå gjennom alle tekniske bevis med ny teknologi ved gjentatte anledninger, legger faren til.

Han erkjenner at han ble overrasket da telefonen fra politiet kom, selv om han kjente til at politiet har arbeidet med saken det siste året.

– Føler du lettelse nå?

– Ja, jeg gjør det. Jeg har jobbet i så mange år med å løse denne saken, og har hatt så mye motbør, at det føles godt endelig å være i mål. Å ha et fellende DNA-bevis er helt avgjørende, sier Roar Juel Johannessen.

Lukkede dører

Politiet begjærte lukkede dører da fengslingsmøtet startet klokken 12 fredag, noe retten ga politiet medhold i.

Frykten for at bevis skal gå tapt, var en viktig årsak til at politiet ville ha lukkede dører, opplyste konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til NTB torsdag.

Også Kristins familie støttet politiets begjæring.

– Vi mener at det er viktig at politiet nå får følge strategien de har lagt for når de skal konfrontere både den pågrepne og eventuelle vitner med den informasjonen som de måtte sitte på, sier bistandsadvokat Aas-Hansen.

Den siktedes forsvarer Søren Ø. Hellenes sa før fengslingsmøtet at de ikke ville motsette seg politiets begjæring.

Har vært tiltalt tidligere

Mannen som nå er pågrepet, er den samme som opprinnelig ble dømt i Kristin-saken i 2001, men som senere ble frikjent. Mannen fikk i ettertid utbetalt 500.000 kroner i erstatning for uberettiget forfølgelse.

– Nye, bedre og mer avanserte analysemetoder har gjort det mulig å innhente en fullverdig DNA-profil. Analysene er gjort ved Folkehelseinstituttet i Oslo, sier Vestfolds politimester Christine Fossen.

Les også: - Tidligere frifunnet pågrepet på nytt i Kristin-saken

Aldri lagt på is

Larvik-politiet sier at de aldri har lagt Kristin-saken til side, og de har gjennomgått de tekniske bevisene flere ganger. Nye tips er blitt sjekket ut.

I fjor gikk en psykologspesialist, som er ansatt i politiet, gjennom saken og så på den med friske øyne. Hans funn gjorde at man enda en gang valgte å gå gjennom sakens beviser. Dette arbeidet har politiet holdt på med det siste året.

– Vi har gjennomgått både taktiske og tekniske bevis på nytt. Deretter la vi saken inn i vårt analyseverktøy, som er nytt siden saken ble gjennomgått sist, sier Fossen.

Ber om varetekt i dag

Etter at politiet valgte å gå til pågripelse av 38-åringen onsdag kveld, kommer de til å be om varetekt fredag klokka 12.00.

Konstituert visepolitimester Knut Johan Abrahamsen bekrefter at 38-åringen ble frikjent for drap i 2001. Den dommen er rettskraftig. Politiet sikter med andre ord ikke mannen etter den gamle tiltalen.

– Vi mener at vi har funnet helt nye bevis i saken. Det er derfor vi har gått til pågripelse av mannen, sier Abrahamsen.

Avgjør tiltale

Politiet vil sende saken til gjenopptakeleskommisjonen, som avgjør om de nye bevisene til politiet vil holde til en ny drapstiltale.

Politistasjonssjef Tor Eriksen i Larvik forteller at etterforskningen vil pågå for fullt gjennom hele sommeren.

– Larvik-politiet leder etterforskningen, og får hjelp fra Vestfold. Men det er svært mye etterforskning som skal gjøres før vi kan si oss ferdige, sier Eriksen.

Han erkjenner at Kristin-drapet har vært en verkebyll for Larvik-politiet i mange år.

– Den har hengt over oss i alle år, sier han.

Lå i «arkivet»

Politistasjonssjefen sier at Larvik-politiet gjorde store tekniske beslag i tida etter drapet. Dette har politiet beholdt i «arkivet». Det er et funn i dette tekniske materialet som nå har ført til det som er et gjennombrudd i saken.

– Sist dere fant DNA-spor i saken, viste det seg å stamme fra en kvinne?

– Det er ikke et kvinnelig DNA vi har funnet denne gangen, sier Eriksen.

Les flere saker fra Sandefjords Blad!

- Ingen barnemorder

VG, som møtte tiltalte i forkant av rettssaken i Larvik i 2001, gjengir fredag uttalelser de fikk fra mannen den gang. Da var han gårdsgutt på farens bondegård i Sverige, gift og hadde et barn.

– Jeg er ingen barnemorder. Livet er snudd på hodet. Jeg er veldig stresset. Alt stanser på mange måter opp. Jeg får ikke gjort noe særlig, verken jobb eller noe, sa mannen til avisen i 2001.

Les også: Elden: - Kristins far nekter å gi opp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.