RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Kristins regnestunt

Sist oppdatert:
Kristin Halvorsen innbiller oss at operaen koster 7 kroner i året. Her er det hun glemte å si.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den nye og storslåtte operaen i Oslo kostet rundt fire milliarder kroner å bygge. I sin festtale i forbindelse med åpningen fortalte finansminister Kristin Halvorsen at dette slettes ikke er så mye å snakke om.

NA24 - din næringslivsavis

- Operaen er et fantastisk praktbygg, som skal stå som et nasjonalt monument i svært mange år. Hvis operaen står i 100 år så koster den hver og en av oss sju kroner i året, sa finansminister Kristin Halvorsen.

5,7 mill. nordmenn
For å få Finansdepartementets regnestykke til å gå opp trenger man i overkant av 5,7 millioner nordmenn, ved inngangen av 2008 var det 4,7 millioner nordmenn i dette landet, ifølge SSB.

- Kristin Halvorsen la ikke frem noen beregning av fremtidige driftskostnader for operaen, men et enkelt regnestykke for å illustrere byggekostnadene i et enkelt forholdstall. Hun tok derfor anslaget, som er fire milliarder kroner og delte på anslått gjennomsnittlig befolkning i Norge de neste 100 årene, som er 5,7 millioner innbyggere. Det gir 7 kroner per år per innbygger, sier informasjonsrådgiver i Finansdepartementet Signe Bunkholt Sæther til NA24.

Foruten at Halvorsen baserte summen på en befolkningsvekst på en million glemte finansministeren å nevne at operaen kommer med en ekstraregning som fort kan koste «hver og en av oss» flere tusen kroner.

Driften er nemlig langt fra gratis.

Dyr i drift
Operaens markeds- og kommunikasjonssjef, Liv-Beate Skavdahl, opplyste til Nettavisen i forrige uke at operaens statstilskudd for 2008 er 346 millioner kroner, mens billettinntektsbudsjettet er på cirka 60 millioner kroner. I tillegg kommer kommersielle inntekter - også de på cirka 60 millioner kroner. Dermed er godt over 70 prosent av operaens driftsbudsjett overføringer fra «hver og en av oss» som skattebetalere.

Med tanke på det kan man like gjerne si at 346 millioner kroner i tilskudd gir en årlig ekstraregning til hver eneste nordmann, så lenge det er 4,7 millioner av oss, på 73 kroner, og rundt 60 kroner om det finnes 5,7 millioner nordmenn.

Enda høyere blir det om man kun baserer regningen på antallet skattebetalere. Gitt at operaen står i 100 år og subsidieringen likeså vil denne ekstraregningen på hver enkelt nordmann komme på 7.361 kroner forutsatt 4,7 millioner innbyggere. Dette blir naturlig nok vesentlig høyere om man kun regner på antallet skattebetalere.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere