RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NELSON ALMEIDA (AFP)

Kritikk mot «sexy» Anne Frank

Sist oppdatert:
- Det var ikke slik hun var, sier familie.

(SIDE2:) Den britiske forfatteren Sharon Dogar møter motbør etter at hun har skrevet en bok som forestiller dagboken til Peter van Pels. Peter var gutten som Anne Frank var forelsket i, da hun og hennes jødiske familie gjemte seg i en leiegård i Amsterdam.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

I «Anne Franks dagbok» beskriver den 15 år gamle Anne sin forelskelse i Peter. Men Dogar, som er kjent som forfatter av flere romaner for tenåringer, går lenger. I Peters fiksjonaliserte dagbok beskriver hun hans erotiske lengsel etter Anne og intime scener dem imellom. Ettersom Peter van Pels ikke skrev dagbok, kjenner vi ham kun gjennom Franks nedtegnelser i det virkelige liv.

Selv om boken ikke skal gis ut før til høsten, reagerer Anne Franks etterlatte familie over det de har lest. Hennes fetter, Buddy Elias, som i dag driver en veldedig stiftelse knyttet til Anne Franks minne, er lite begeistret.

Misbruk av deres skjebne
- Dette er ikke barnet Anne var. Og jeg synes ikke deres forferdelige skjebne skal brukes til å skape en oppdiktet historie, sier han ifølge The Telegraph. Dogar får imidlertid støtte av Deborah Moggach som lagde en kritikerrost serie for BBC i 2008. Hun vil imidlertid ikke gå lenger enn at man ut fra dagbøkene kan anta at de delvis agerte på sin forelskelse.

Van Pels-familien gikk i dekning sammen med Anne Franks familie i Amsterdam i begynnelsen av krigen. I dagboken til Anne Frank er de referert til Van Daan-familien.

Døde etter dødsmarsj
Peter van Pels og hans familie ble tatt samtidig med at Anne Franks familie ble avslørt av en angiver. I motsetning til Anne, fulgte Peter med hennes far Otto Frank til Auschwitz og det sies at Otto Frank holdt en hånd over Peter etter at Peters far ble syk og gasset til døde.

I januar 1945 ble Peter van Pels beordret til å slutte seg til dødsmarsjen til Mathausen. Selv om han ble oppfordret av Otto Frank til å gjemme seg med ham i Auschwitz, skal Peter ha regnet med at han hadde bedre sjanser til å overleve om han gikk. Han døde i Mathausen i april 1945, en måned etter at Anne Frank døde i Bergen-Belsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere