En hardt presset helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap), deltok i Debatten på NRK tirsdag kveld, som tok for seg «Protester mot skjenkestopp».

Det har skapt mye harme at regjeringen, helt uavhengig av smittesituasjonen, fortsatt forbyr all skjenking.

De nasjonale tiltakene innført i midten av desember varer til 14. januar, altså neste fredag.

Les også: Kraftig nedtur for Ap og Sp på ny meningsmåling

Se hendelsen som får mange til å reagere:

Professor: - Klart brudd

Kjerkol vil ikke offentliggjøre de drøftelser som ligger til grunn og viser til at smittevern- og helseberedskapsloven er «vide fullmaktslover til en regjering».

Programleder Fredrik Solvang boret videre i «hvorfor får vi ikke vite hva dere diskuterer?»

- Det er sånn regjeringsbeslutninger har blitt fattet hele veien. Vi har gjort grundige vurderinger, både om forholdsmessighet og faglighet, svarte Kjerkol.

- Hemmeligholdet er klart brudd på norsk forvaltningsrett, mente jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen i Bergen, som også deltok i diskusjonen.

Les også: Serveringssteder med et nasjonalt opprop om å fjerne skjenkeforbudet

MDG krever stans i nasjonal skjenkestopp

MDGs Rasmus Hansson krever umiddelbar stans i den nasjonale skjenkestoppen og får støtte av Frp.

Les også: Frp og MDG ber Stortinget hastebehandle oppheving av skjenkestopp

Også NHO reiseliv og Fellesforbundet vil oppheve forbudet, noe tidligere statsminister Erna Solberg (H) mener er et blindspor:

– Høyre har ikke tenkt å gjøre som Ap gjorde i opposisjon for et år siden. Da opplevde vi at stortingsflertallet overkjørte regjeringen på akkurat dette, mot alle faglige anbefalinger. Det tror jeg vi alle lærte ikke var lurt, sa Solberg til NTB tirsdag.

Norsk Sykepleierforbund advarer også mot en rask opphevelse.

Ringdal: - Slått paddeflat av MDG

Les også: FHI og Helsedirektoratet ikke lenger med på regjeringskonferansen

Førstelektor og retorikkekspert Kjell Terje Ringdal sier til Nettavisen at normalt sett vinner man debatter hvis man har to bevisformer på sin side, såkalte anekdotiske bevis og statistikk eller faktiske eksempler og sammenligninger.

- Her klarer Kjerkol, med nød og neppe å produsere ett; «mange ble smittet på DS Louise». Ut over dette blir hun statsbyråkratisk og beige i argumentasjonen, sier Ringdal til Nettavisen og fortsetter:

- Hun viser til «faglige råd» og «totaleffekten av tiltakspakken». Ikke akkurat en motiverende festtale, og derved maler hun seg selv inne i det kjipe hjørnet.

Han synes det er interessant at Ap-statsråden «her blir slått paddeflat i debatten av MDGs Rasmus Hansson, et parti som normalt må kjempe mot den folkelige opinionen».

- Her blir det Hansson som sjarmerer og finner de folkelige argumentene, konkluderer Ringdal.

Samfunnsrefser Kjetil Rolness skriver på Facebook at:

«NRK Debatten i kveld. På en skala fra 1 til 10: Hvor overbevist og beroliget ble du av det helseminister Ingvild Kjerkol sa om det faglige grunnlaget og helhetsvurderingene som fikk den norske stat til å innføre et skjenkeforbud som ikke finnes i nesten noe annet land, og som - nok en gang - har gitt restaurant- og utelivsbransjen yrkesforbud? Jeg ble veldig trøtt underveis, men sier: 2 eller 3. Og jeg lurer på hvor lenge vi kan leve med denne formen for politisk lederskap

- Alt annet enn sjarmerende

Nettavisen har vært i kontakt med omdømme-ekspert Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania.

- Hvordan vurderer du Kjerkol? Hvorfor er hun blitt så upopulær?

- Folk er møkkalei pandemien, og hun er pandemiene statsråd. I tillegg er det slik at veldig mange ikke skjønner vitsen med skjenkestoppen. Og på toppen av det hele var hennes deltakelse på Debatten alt annet enn sjarmerende, sier Blindheim til Nettavisen.

Reaksjonene i Twitter-universet er nådeløse. Her er noen av dem:

«Lenge siden jeg har sett noen ro så hardt på land som Kjerkol på #debatten@NRKno»

«Kjerkol hiver rundt seg med begreper som "forholdsmessighet" uten å si noe om hva som er vurdert, og hvilken effekt de mener tiltakene vil ha. Mangelfulle vurderinger de neppe vil jurister skal ha innsyn i.»

- Høie ville vunnet

«Om Ingvild Kjerkol hadde møtt Bent Høie i bokseringen, ville Høie vunnet etter at Kjerkol snublet på vei inn i ringen, og slått seg selv knockout før kampen kom i gang.»

«Der Høie stilte opp, stikker Kjerkol av med halen mellom bena.»

«Litt sjokkert over at Kjerkol egentlig regner med at mange skjenkesteder bryter et allerede eksisterende lovverk ved å skjenke gjester til overstadig beruselse. #Debatten»

«Kjerkol må være noe av det svakeste vi har hatt på en tung ministerpost, og da inkluderer jeg Frps justisministre.»

- Rusmoral

«Louise var et utested uten smittevernstiltak og fullt dansegulv. FHI og Kjerkol argumenterer mot utesteder med «høy musikk og alkohol.» Det er ikke det dette handler om. Det vet de, men de har ikke et skikkelig svar til bransjen, så de gjemmer seg bak stråmenn #debatten»

«Kjerkol ville ikke være Coronaminister. Sorry Ingvild, du er ikke bare Coronaminister, men en elendig Coronaminister.»

«Fy fader så svak Kjerkol var i debatten. De klarer altså ikke å forklare hvorfor de ikke deler de rettslige og samfunnsmessige vurderingene av tiltak med allmenheten.»

«Men det finnes altså ikke et eneste land i Europa som deler oppfatningen av at et totalforbud er nødvendig.» Forskjellen ligger nok ikke i smittevurderingen, men i rusmoralen.»

Står på sitt

Men selv om presset mot skjenkeforbudet øker fra dag til dag, står departementet på sitt:

– Det kommer ikke til å skje noen endringer i tiltakene før 14. januar. Det holder vi fast på, sa statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK tirsdag kveld.

Nettavisen har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet for å få en kommentar til kritikken fra Kjerkol.

- Statsråden ønsker ikke å kommentere Nettavisens utvalg av kommentarer hentet fra ulike sosiale medier, sier politisk rådgiver Kai Steffen Østensen til Nettavisen klokken 15.