NEW YORK (Nettavisen): I intervju med Nettavisen går klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til frontalangrep på Frp og Rødt, men spesielt Frp, for den linjen den har lagt seg på i forbindelse med strømdebatten i Norge.

– Frp og Rødt snakker bort krigen

Nettavisen møter Eide sent mandag kveld norsk tid på Norges konsulat i New York, der statsråden befinner seg for å delta i høynivåuken i FN.

– Nå, mens vi har vært på flyet, så har det jo vært en stor energidebatt i Norge, og det er interessant å se at Frp og Rødt har prøvd å snakke bort hele krigen, sier Eide til Nettavisen.

– Ikke med viten og vilje, men de facto så definerer de jo Putin ut av saken, mens alle andre har vært enige om at energikrisen har veldig mye med Putin å gjøre.

Les også: Dette er oljefondssjefens råd til folk som har ekstra penger

Frp-leder Sylvi Listhaug var mandag ute og angrep regjeringen for tiltakene mot skyhøye strømpriser, og sa at man ikke kunne skylde på Vladimir Putin og krigen i Ukraina for dette.

Listhaug hevdet i Stortinget at dagens energikrise er politikerskapt og først og fremst skyldes de to nye utenlandskablene.

– Slutt å skylde på krigen i Ukraina. Disse problemene startet før krigen. Allerede i fjor sommer økte energiprisene kraftig, sa Listhaug mandag.

Les mer om Stortingets hastemøte om strømkrisen her og hva Aasland svarte Listhaug: – Skremmende at man kan bruke Stortingets talerstol til å gi uttrykk for slikt

– Hun utnytter sinnet

Klima- og miljøministeren reagerer sterkt på uttalelsene fra Listhaug.

– Det er faktisk galt. Det er ingen tvil om at den viktigste driveren for den akutte krisen Europa og mye av verden er i, er et plutselig bortfall av russisk gass, som jo sammen med vann og vind og sol, og litt kull og atomkraft, har vært en viktig del av det som lager strøm. Derfor faller en god del av produksjonen bort, og da går prisen opp, og det blir knapphet. Det går liksom ikke an å snakke seg bort fra det, sier Eide til Nettavisen.

Les mer: Den norske statsråden reagerer sterkt på kritikk etter kvinnens (22) dødsfall: – Jeg ble ikke spurt

– Men hvis hun erkjenner det, så må hun jo forholde seg til; «Hva gjør vi da i fellesskap i Europa». Og derfor passer det ikke inn i hennes enkle logikk.

– Så hvorfor mener du hun sier dette?

– For å nøste, jeg tror helt reelt det er for å spille på motsetninger, for å utnytte all det reelle sinnet som er der ute, og for å prøve å få stemmer. Det er ganske kynisk, sier statsråden.

LES: Har tjent helt svimlende summer på sex-suksessen

– Tror ikke hun gjør det på Putins vegne

– Og jeg vil ikke på noen måte si at hun gjør det på Putins vegne, for det tror jeg ikke et øyeblikk på, men det er jo den type reaksjoner han ønsker seg, nemlig; «oss mot dem», internt i vesten, at vi splittes, sier Eide.

– Men, jeg mener ikke at hun gjør det på oppdrag fra Putin, altså, men de facto er det jo det, sier han.

Barth Eide sier til Nettavisen at han er overbevist om at Russland blir taperen i det lange løp i den pågående krigen i Europa.

– Nå kjører Russland beinhardt på denne energikrigen, men jeg tror at hvis Europa fortsetter å holde sammen som de har gjort frem til nå, da taper Russland.

– Fordi Russlands eneste håp, eller Putins da – Russland er nå der uansett – er at det rakner i Europa først. Fordi, hvis Europa holder sammen, og klarer å omstille seg slik at man faktisk ikke trenger den russiske gassen, da har jo de et problem. Det er jo det jeg tror skjer, og det tror jeg også mange av de som kommer til å snakke her i New York vil komme til å mene, sier Eide.

Les: Dette er oljefondssjefens råd til folk som har ekstra penger

– Jeg tror Putin mislykkes

– I hvilken grad tror du Putin vil lykkes med å skape splid i Europa og NATO på sikt med den pågående hybride krigføringen med krig og energikrise?

– Putin prøver hardt, og det skjer masse, men jeg tror han mislykkes. Jeg tror overgrepene i Ukraina, og dramatikken i det at det er en krig hvor «enten vinner Russland eller så vinner Ukraina», tror jeg gjør at de kreftene som ryster Vesten, altså både Europa og Vesten, er sterkere enn de kreftene som splitter. Jeg tror det går bra. Men det går ikke bra av seg selv. Det krever jo at vi holder sammen, sier Eide.

Les også: Biden advarer Putin om atomvåpen: Ikke gjør det

Klima- og miljøministeren trekker også frem en artikkel han nylig leste i New York Times der man hadde etterforsket en russisk trollfabrikk som hadde angrepet en kvinne-marsj som fant sted i 2017, «Women’s March», som var en mobilisering mot daværende president Donald J. Trump.

– De jobbet helt utrolig presist, gjennom både Facebook og Twitter og fant opp amerikanere som ikke eksisterte, for å lage fiendskap og motstand, og langt på vei lykkes de. Det er utrolig interessant – og dette skjer jo, sier Eide til Nettavisen.