Kritiserer Tysklands bønnespire-alarm

Foto: GEORGES GOBET (Afp)

EUs helseminister mener tyske myndigheter var for raskt ute med informasjon rundt mulig smittekilde for E.coli.

08.06.11 12:31

Før tirsdagens krisemøte om det dødelige E.coli-utbruddet sa EUs helsekommisær John Dalli at myndighetene i det enkelte land bør unngå å gå ut med «forhastede konklusjoner» om mulige smittekilder, siden det fører til unødvendig frykt. Det melder Sky News.

Negative prøveresultater
Søndag sendte tyske myndigheter ut meldingen om at bønnespirer produsert på en gård i Bienenbüttel i Niedersachsen kunne være kilden. De første prøveresultatene kom mandag og viste at det ikke var funnet noen spor. Tidligere var det spanske agurker som fikk søkelyset rettet mot seg, men heller ikke den mistanken kunne bekreftes.

- Geografisk begrenset
Dalli understreket at utbruddet er geografisk begrenset til området rundt Hamburg by.

- Så det er ikke noe grunnlag for å treffe tiltak på et europeisk nivå, uttalte han.

Han fortalte at EU-kommisjonen nå holder daglige møter for å analysere situasjonen.

En spansk utsending i EU-parlamanetet fikk tirsdag flere til å trekke på smilebåndet da han reiste seg under debatten, viftet med en agurk, og erklærte: «Vi må gjenopprette denne grønnsakens ære».

22 døde
22 mennesker har så langt omkommet etter å ha blitt smittet av den svært så hissige E.coli-varianten, Enterohemoragiske E. coli eller EHEC. Mange er syke. Flere har utviklet nyresykdommen HUS. Flere svenske og danske pasienter med EHEC eller HUS mistenkes å være smittet under opphold i Tyskland. I Norge er det meldt om ett tilfelle av EHEC-sykdom som kan knyttes til det tyske utbruddet.

Tirsdag kom også meldingen om det første mulige tilfellet i USA. En to år gammel jente fra Dryden i Virginia døde på sykehus søndag etter å ha blitt smittet av farlig E.coli, melder britiske Dail Mail.

- Vanskelig sporingsarbeid
Mandag kveld meldte tyske myndigheter at 23 av 40 analyserprøver fra den mistenkte bønnespireprodusenten er negative. De resterende prøvene er ikke ferdig analysert og sporingsarbeidet fortsetter.

- Tyske myndigheter skriver i meldingen at de fortsetter sporingsarbeidet, men at dette er svært vanskelig. Dette er også vår erfaring, sier rådgiver Torunn Stalheim i Mattilsynet ifølge en pressemelding.

Blodig diaré
Man bør være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom man får symptomer på EHEC-sykdom som blodig diaré i løpet av ca. 2 uker etter opphold i Tyskland. Det er pr 7. juni meldt ett bekreftet tilfelle av EHEC-sykdom i Norge som kan knyttes til det tyske utbruddet.

- Analysene utført ved Folkehelseinstituttet viser at pasienten i Norge med stor sannsynlighet har vært smittet med samme bakterie som utbruddsstammen i Tyskland. Det mistenkes ikke at han er smittet av matvarer på det norske markedet. Sykehuset opplyser at pasienten er i bedring og ikke har hatt komplikasjonen HUS som følge av EHEC-infeksjon, sier avdelingsdirektør Bjørn G. Iversen på Folkehelseinstituttet.

Fakta om EHEC-utbruddet

Utbruddet i Tyskland begynte den andre uken i mai. Det er snakk om sykdomsfremkallanede E.coli-bakterier, såkalt enterohemorragisk E. coli, forkortet EHEC.

Flere av de smittede har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon.

Det er så langt meldt om 22 dødsfall, en av dem i Sverige.

Folkehelseinstituttet ber folk være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom man får symptomer på EHEC-sykdom som blodig diaré i løpet av cirka to uker etter opphold i Tyskland.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag