*Nettavisen* Nyheter.

Kritiserte reindriftsnæringa - fikk bank

Foto: Privat

Johan Mathis Kemi ble etterlatt ute i kulda med fem brudd i ansiktet og hjernerystelse.

05.01.11 11:12

- Det er krigssoner på vidda. Man får ikke være i fred. Det er vold, trusler og maktmisbruk, sier reindriftsutøver Johan Mathis Kemi til Finnmark Dagblad.

Natt til første nyttårsdag ble Johan Mathis Kemi banket opp av fire menn og etterlatt hjelpeløs ute i kulda i Karasjok.

Kemi mener at han er utsatt for en hevnaksjon etter at han sto fram i FD og kritiserte reindriftsnæringa.

Det hele skal ifølge Kemi være uttrykk for en konflikt mellom flere familier som stammer fra 70-tallet. At det skal ende med vold bekymrer Kemi.

- Det er ikke slik det skal være i reindrifta. Det er ikke slik konflikter skal løses. Vi hadde konflikter før i tiden også, men det ble ikke løst med trusler og vold på samme måten som nå, sier Johan Mathis Kemi.

Høyt konfliktnivå
Kemi mener at konfliktnivået er historisk høyt. Noe både sjef Per Valved i Reinpolitiet og Nils Henrik Sara i Norske Reindriftsamers Landsforbund går langt i å bekrefte.

- Jeg har ikke opplevd et så høyt konfliktnivå før, sier Valved.

- Dette er alvorlig, nå har det gått for langt, sier Sara.

Reindriftsloven legger opp til at næringen selv skal ordne opp i konflikter, men både Nils Henrik Sara og Johan Mathis Kemi mener at det er mye å be om.

- Vi klarer ikke å ordne opp i dette på egenhånd. Vi må få ut dette av reindriftsloven. Vi må få klare retningslinjer, og for å få det må vi samle reindrifta, interesseorganisasjonene og politiet for å se på reindrifta i sin helhet, sier Johan Mathis Kemi.

- Bør kartlegges
Han får støtte av Nils Henrik Sara som også mener at nå må beiteområdene kartlegges en gang for alle.

- Konflikten bunner i stor grad ut i beiteområdene og hvem som har bruksretten til disse. Det gjelder sommer, vinter og høstområdene. Det nytter ikke å sette streker på kartet etter størrelsene på reinflokkene.

- Hvis man kan dokumentere sine rettigheter til et område, så er det den som har rettighetene som skal bestemme hvor mange og hvem sine rein som skal være der. Vi må rett og slett få en sterkere rett til å bestemme over egen sida, sier Johan Mathis Kemi til Finnmark Dagblad.

- Noe må gjøres, og vi må begynne med krigssonene, sier Kemi.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.