*Nettavisen* Nyheter.

Kritisk for isklatrer (32)

Foto: Norske redningshunder (NTB scanpix)

Savnet isklatrer funnet etter ras i Hemsedal.

03.01.13 21:25

Den svenske isklatreren (32) som var savnet etter et ras ved Skogshorn i Hemsedal ble funnet etter to timer. Det ble igangsatt gjenoppliving på stedet. Tilstanden betegnes som kritisk, opplyser operasjonsleder Knut Erik Ødegård ved Nordre Buskerud politidistrikt til Nettavisen klokka 12. De to andre som var i følge med 32-åringen slapp fra hendelsen fysisk uskadde.

Meldingen om raset kom klokka 09. Meldingen om at den savnede var funnet kom klokka 10.57.

- Han ble funnet nederst i skredtunga, sier Ødegård.

Mannen ble senere fløyet til Oslo universitetssykehus Ullevål.

HTML EMBED

Sikkerhetsleder Stein Tronstad i Norges Klatreforbund sier til NTB at mye tyder på at klatrerne ikke hadde begynt på klatringen opp veggen, da is- og snømassene kom brasende.

- Det virker som om de ikke hadde begynt selve klatringen, men var på vei opp for å starte, sier Tronstad til NTB.

Det var torsdag morgen politiet iverksatte en større redningsaksjon etter melding om at en person var savnet etter ras i forbindelse med isklatring ved Skogshorn i Hemsedal. Raset var 50 meter bredt og 200 meter langt.

Så kameraten bli tatt av raset
Det var tre isklatrere i følge da raset gikk. En 32 år gammel svensk mann ble meldt savnet, og de to andre var fysisk uskadd og deltok i letingen. De så kameraten forsvinne da raset kom.

- Flere ras i området
Nordre Buskerud politidistrikt fikk melding om raset rundt klokka 09 torsdag. Klokka 10.30 ble det meldt at redningsmanskaper var inne i skredområdet og lette etter den savnede.

Klokka 10.51 meldte politiet på nett at tre hundeførere, tre personer fra skredgruppa, tre fra Røde Kors og tre scooterførere var inne i skredområdet og lette.

Klokka 10.57 kom meldingen om at mannen var funnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

- Det har gått flere ras i området. Det er den siste informasjonen jeg har fra innsatsleder på stedet, uttalte operasjonsleder Tom Richard Jansen til Nettavisen da redningsaksjonen ble igangsatt.

I tillegg til politiets mannskaper ble Røde Kors, Norsk luftambulanse og Norske redningshunder kalt inn for å bistå.

Norske Redningshunder Buskerud opplyser at seks redningshunder er på vei. Tommy Ødegård i Røde Kors Buskerud sier til TV 2 Nyhetskanalen at de har ti personer på vei inn i området og at de kaller inn flere.

Klokka 10.15 ble det meldt at politihelikopteret var på vei til Hemsedal og at det sammen med Norsk Luftambulanse skulle gjøre søk med varmesøkende kamera.

Hemsedal har i en årrekke vært et populært sted for isklatring med sine mange frosne fossefall vinterstid.

Flere skredulykker
Jula har vært preget av flere skredulykker i Hemseda. Julaften omkom snowboarderen Lars Eriksen (42) under kjøring like ved Tottenveggen, skriver nettstedet Fri Flyt.

Noen dager tidligere ble to personer tatt av et skred ved Roniheisen, og første juledag skjedde en ny ulykke, uten alvorlige skader, ved Tottenveggen. Ulykkene førte til at politiet nedla ferdselsforbud i området ved Reidarskaret.

Politiet har i flere dager advart mot stor snøskredfare i Hemsedal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.