Kritisk for Mandela

Foto: JONATHAN EVANS

Nelson Mandelas helsetilstand er fortsatt kritisk.

24.06.13 15:31

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har i en pressekonferanse kunngjort siste nytt om tilstanden til Nelson Mandela.

- Tilstanden er fortsatt kritisk. Legene gjør alt de kan for at han skal ha det best mulig, sier landets president i en kort kommentar fra den direktesendte pressekonferansen i Sør-Afrika.

- Helsetilstanden har forverret seg betraktelig det siste døgnet ble jeg fortalt av legene. Jeg var og besøkte Mandela sammen med visepresidenten i går. Han sov, så vi tok bare en titt inn til ham. Jeg kan ikke si noe mer ettersom jeg ikke er lege, sier en tydelig alvorspreget Zuma.

Det blir stilt spørsmål fra salen om Mandelas helsetilstand vil sette en stopper for Barack Obamas kommende statsbesøk.

- Jeg tror ikke Mandelas helsetilstand vil sette en stopper for Obamas besøk i Sør-Afrika. Mandelas sviktende helse har vært kjent i lang tid, sier Zuma.

Det ble også stilt spørsmål om Mandela puster på egenhånd, eller om han er tilkoblet en respirator. Dette spørsmålet ville ikke Zuma kommentere.

Befolkningen i Sør-Afrika og resten av verden følger spent med på Mandelas helsetilstand. Zuma var ikke veldig konkret da det kom spørsmål om hvor folk kan møte opp for å vise sin kjærlighet og respekt for afrikas store mann.

- Hva vi kan gjøre som en nasjon er å be for ham, sier Zuma.

Flere etterspør direkte uttalelser fra legene på sykehuset. Men den poltiske ledelsen i landet har på bakgrunn av familiens ønske bestemt at de selv tar seg av all offentlig kommunikasjon knyttet til Mandela. Alt som sies er i samsvar med legene, opplyses det på pressekonferansen.

Det bes om at folk respekterer Mandela-familiens tunge stund og at verdighet og respekt bør være to aspekter både folk og presse bør tenke på i tiden som kommer.

Mandela omtales som ekstra spesiell. Ikke bare som et ikon og en stor leder. Sør- Afrikas politiske ledelse melder om et ras av henvendelser fra hele verden den siste tiden.

Presseuttalelser knyttet til Mandelas tilstand vil komme fortløpende ved endringer av hans tilstand, opplyses det fra pressekonferansen i Sør-Afrika.

Mandag er landet preget av en erkjennelse av at de snart må ta farvel med Mandela.

Den 94 år gamle frigjøringshelten har vært innlagt på sykehus i Pretoria i over to uker, og det siste døgnet skal tilstanden ha forverret seg.

Sykehusoppholdet er det tredje på et halvår, og Sør-Afrika forbereder seg derfor på å ta farvel.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.