Oslo-politiet setter store ressurser inn i etterforskningen av skytingen på Mortensrud torsdag kveld. Tilstanden for offeret er kritisk. Skyteepisoden er det siste i rekken av flere i Oslo denne høsten.

- Det er en veldig alvorlig sak vi står i nå. En 20 år gammel mann ble skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Dette er svært kritisk. Vi venter på de siste meldingene fra sykehuset, sa Grete Metlid, leder for Etterretning og etterforskning ved Oslo politidistrikt på pressekonferansen.

- Dette er veldig vanskelig for familien, sa Metlid videre.

- Vi forbereder oss i å stå i en veldig alvorlig etterforskning, fortsatte hun.

Metlid ber alle som kan ha tips i saken om å melde fra.

- Nå er vi opptatt av å få informasjon inn. Vi skal gjøre det vi kan nå for å oppklare denne saken, sier Metlid ifølge Avisa Oslo.

Var flere personer til stede

Hun opplyste at Oslo-politiet setter store ressurser inn i etterforskningen av saken. Så langt er ingen pågrepet.

Politiet sier det var flere personer på stedet da skytingen fant sted. De opplyser at de så langt ikke kan si noe sikkert om skytingen var målrettet eller ikke.

Metlid sa på pressekonferansen at det gjør saken ekstra bekymringsfull at skytingen skjer i skolens høstferie hvor mange barn og unge er ute. Hun sa at episoden preger nærmiljøet.

- Det var ingen av våre elever som var innblandet i skytingen, men unge voksne som oppholdt seg ved skolen, sier rektor Trond Nilsen til Avisa Oslo.

Det har vært flere skytinger i Oslo den siste tiden. Det skaper uro, sa Metlid fredag.

Ser ingen kobling til Vika-skyting

- Vi har forståelse for reaksjonene rundt dette. Vi er veldig opptatt av at vi skal klare å oppklare sakene. I de aller fleste sakene er det pågripelser.

Metlid viste til hendelsen i Vika lørdag 2. oktober hvor en mann i 20-årene ble alvorlig skadd i en skyteepisode, og at det spekuleres i flere medier om sammenhengen mellom dette og skytingen på Mortensrud.

- Per nå ser vi ingen tydelig sammenheng med skytingen ved konserthuset i Vika og saken på Mortensrud. Samtidig er det mange ubesvarte spørsmål, men vi ser ingen sammenheng.

Saken oppdateres.

Politiet fikk melding om skytingen, som skjedde utenfor Lofsrud skole på Mortensrud i Søndre Nordstrand bydel, klokken 22.22 torsdag.

Politihelikopteret og hundepatruljer ble satt inn i letingen etter en eller flere mistenkte i saken.

– Vi har jobbet med saken i hele natt, men foreløpig har vi ikke noe nytt å fortelle, uttalte operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB ved 5.30-tiden fredag morgen.

Den unge mannen fikk behandling på stedet før han ble sendt i ambulanse til Ullevål sykehus. På pressekonferansen fredag klokka 09 opplyste Metlid at det ble gitt livreddende behandling på stedet.

Vitne hørte seks skudd

Et vitne på stedet sier til NRK at hun hørte seks skudd. Det samme forteller et annet vitne til VG.

– Flere personer skal ha forsvunnet fra åstedet etter skyteepisoden, bekrefter politiets operative uteleder Erling Olstad.

Han kan ikke bekrefte antall skudd, men sier politiet har fått informasjon om at det dreier seg om flere.

Operasjonslederen sier til NTB at de ikke har en bekreftet identitet på mannen som er skutt.

– Men det er en ung mann, ikke en gutt. Vi etterforsker saken bredt, og vil holde på utover natt til fredag. Nå driver vi en massiv informasjonsinnhenting, sa Hekkelstrand like etter klokken 23 torsdag kveld.

Flere skyteepisoder i Oslo

Det har vært flere skytinger i Oslo den siste tiden. Det bekymrer også politiet.

Metlid påpekte fredag at det er pågripelser i flere av disse sakene.

Sju personer har blitt skutt på sju uker i Oslo, viser NTBs oversikt:

  • Søndag 15. august ble to unge gutter skutt i en T-banevogn ved Skøyenåsen T-banestasjon. En av dem ble alvorlig skadd. Gjerningsmannen er pågrepet.
  • Onsdag 25. august ble to menn skutt ved en oppgang på Trosterud. Begge havnet på sykehus. Per nå har ikke politiet noen mistenkte i saken.
  • Mandag 30. august ble en mann i 20-årene skutt og skadd ved Brynseng T-banestasjon. En mann i 20-årene ble pågrepet.
  • Lørdag 2. oktober ble en mann ble alvorlig skadd i en skyteepisode i Vika i Oslo. Der ble en tredje person pågrepet torsdag.
  • Torsdag kveld, 7. oktober, er en mann i 20-årene svært kritisk skadd etter å ha blitt skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Politiet hadde fredag morgen ikke pågrepet noen i forbindelse med saken.
  • Oslo-politiet sier at de tar skytingene på alvor, men ser ingen sammenheng mellom dem.