RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritisk for Northern Oil(Ny3)

Sist oppdatert:
Situasjonen i det John Fredriksen kontrollerte oljeselskapet Northern Oil er nå kritisk. Selskapet beskriver situasjonen som alvorlig, spesielt likviditetsituasjonen, etter nye forsinkelser
Nytt: Kommentarer fra styreformann

- Styret vurderer konsernets likviditetssituasjon som alvorlig. Man har således ikke tilstrekkelig likvide midler for å dekke forfalte og forventede innbetalinger til operatøren før Coral-feltet kan forventes å generere kontantstrøm, heter det i en melding sendt ut mandag.

Melding har sendt Northern Oil ned 45,5 prosent i tidlig handel mandag, og kursen er på 90 øre.

Coral-feltet ligger i det lisensområdet Northern Oils datterselskap, Coplex Brasil, deltar i Santos-bassenget offshore Brasil, BS-3. Operatør er brasilianske Petrobras.

Tror på løsning

Styret mener at situasjonen naturlig nok er alvorlig, og at den finansielle risikoen har økt betydelig de siste ukene. Likevel tror styret på en løsning.

Styreformann Erling Lind i Northern Oil vil ikke overfor iMarkedet mandag gi noen indikasjon på hvor lang tid Northern Oil har til å finne en løsning.

- Vi er mer happy med at vi ikke har betalt i denne situasjonen, enn at vi skulle ha skuffet over penger, sier Lind til iMarkedet.

Det jobbes nå med å finne akseptable løsninger, og primært forventes det en løsning gjennom forhandlinger med Petrobras.

Det er skissert en løsning hvor Northern Oils utestående til Petrobras motregnes det beløpet Northern Oil har og skal legge ut for Petrobras frem til produksjonsstart. Disse midlene som Northern Oil og de andre lisenshaverne forskutterer for Petrobras skal ifølge den opprinnelige avtalen tilbakebetales fra og med produksjonsstart.

- Konfliktlinjene er nå klarere, de andre lisenhaverne er like sure som oss, sier Lind.

Lind påpeker at det er såvidt kort tid til at tilbakebetaling skulle starte, at de er interessant som en løsning.

En annen løsning på den finansielle krisen kan være reforhandling av bankgjelden med økt ramme. Et sist alternativ vil være salg av aktiva, som betyr salg av eierandelen i BS-3-blokken.

- Banken ser at de to kundene, vi og Queiroz Galvao, er samstemte, og står dermed bak oss, sier Lind til iMarkedet.

Nye brønnproblemer

Det er nye problemer med produksjonsbrønnene på Coral-feltet utenfor Brasil som er årsaken til at Northern Oil igjen er i en likviditetsskvis tross en nylig gjennomført emisjon.

I dagens statusrapport opplyses det at brønn nummer to som skulle vært i produksjon fra midten av mars, har fått problemer.

Dette gjør at produksjonsstarten er utsatt til tidligst i begynnelsen av april.

Brønn nummer en, som har hatt problemer siden produksjonen kom i gang i februar, skal overhales, men dette arbeidet vil først komme i gang etter at nummer to er i produksjon. Overhalingen er ventet å ta fire uker, ifølge operatøren Petrobras.

Arbeidet med å rette opp problemene med den første brønnen vil først igangsettes etter dette. Produksjonen fra brønn nummer en har vært stengt siden begynnelsen av mars.

Ifølge de opprinnelige planene for Coral, skulle det i dag ha vært produksjon fra tre brønner med et totalvolum på omkring 20.000 fat pr. dag.

Petrobras får skylden

Northern Oil legger all skylden for problemene på operatøren Petrobras. De andre deltagerne på lisensen er enig i Northern Oils kritikk av det brasilianske statsoljeselskapet.

- Utviklingen av Coral-feltet har, så langt, vært preget av tekniske uhell og forsinkelser langt utover det man normalt bør kunne forvente ved slike prosjekter, skriver styret.

Northern Oil vil nå undersøke grunnlaget for et eventuelt erstatningssøksmål, og grunnlaget for Petrobras fakturering.

Lind ser ikke på et erstatningssøksmål som noe drømmescenario, og sammenligner mulighetene for nå frem med at et mindre brasiliansk oljeselskap skulle ha stevnet Statoil for en norsk domstol.

Ser reserveøkning

Den eneste gladmelding i dagens pressemelding er at boring på Caravela Sul-feltet kan resultere i en klar oppgradering av reservene.

Det bores nå en avgrensningsbrønn på Caravela Sul. Feltet ligger i den sydlige delen av BS3-blokken i Santos-bassenget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere