Gå til sidens hovedinnhold

Kritisk situasjon etter influensautbrudd

Mexico by (NTB-AFP): Svineinfluensaen som er påvist i Mexico, kan utvikle seg til å bli en pandemi. WHO mener viruset har skapt en krise som bør vekke internasjonal bekymring.

Lørdag avbrøt WHO-direktør Margaret Chang en reise i USA og dro tilbake til et hastig sammenkalt krisemøte i Genève. Kriseteamet skulle blant annet vurdere å heve beredskapsnivået for pandemier.

Chang betegner situasjonen som alvorlig.

? Den utvikler seg raskt, sa hun før hun gikk i møte lørdag.

Det farlige viruset kan allerede ha tatt livet av minst 62 mennesker i Mexico.

Verken UD eller Folkehelseinstituttet vil foreløpig fraråde nordmenn å reise til Mexico selv om andre land har innført reiserestriksjoner. Norske borgere som er i Mexico oppfordres til å følge med i lokale medier, være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett innpå andre mennesker.

Helsepersonell fryktet det samme da fugleinfluensaen (H5N1) herjet som verst på slutten av 90-tallet og begynnelsen av dette tiåret. Selv om 257 mennesker har dødd av fugleinfluensa siden 2003, har den aldri forårsaket noen pandemi.

Helsemyndighetene i Mexico har til nå registrert over 1.000 smittede. Utbruddet er spesielt bekymringsfullt fordi dødsfallene er registrert i fire ulike regioner. De fleste som har dødd, er dessuten ikke eldre og små barn, som i utgangspunktet har svakere immunforsvar, men relativt friske og unge mennesker.

Alle som føler seg syke, bes holde seg hjemme, og folk bør unngå å håndhilse og kysse hverandre på kinnene, lyder oppfordringen fra myndighetene.

Det var først torsdag kveld at Mexico ved hjelp av internasjonale laboratorier oppdaget hvilket virus det var snakk om.

Helsemyndighetene i Kansas opplyste lørdag at to personer i delstaten har testet positivt på viruset. Fra før er åtte mennesker konstatert smittet i USA. Alle åtte er blitt friske igjen.

Men det ble bestemt at organisasjonen trenger mer informasjon før de eventuelt vil heve beredskapsnivået. Beredskapsnivået for pandemier står nå på 3, som betyr at det er ingen eller liten fare for et nytt virus som kan spres fra menneske til menneske.

Vanlig influensavaksine vil trolig ikke beskytte mot H1N1-viruset, mens influensavaksinen Tamiflu synes å være effektiv mot sykdommen.

? Mexico og USA har store lagre av Tamiflu, sier WHO-talsmann Gregory Hartl.

Fortsatt er mange spørsmål ubesvart.

? Vi er ved starten av et utbrudd. Det er fortsatt mange ting vi ikke vet, sier han. (©NTB)

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg