RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritisk til iPhone i Norge

Forbrukerombudet går ut mot iPhone-monopol i Norge.

Allerede før Apples mobiltelefon iPhone har kommet på det norske markedet, har den rukket å bli en av høstens mest omtalte produkter. I tillegg til at telefonen blir omtalt som et moteikon, reagerer mange på måten telefonen selges.

I hvert land iPhone selges, har Apple nemlig hittil inngått en eksklusiv avtale med én mobiloperatør, en avtale som vil kunne hemme den frie konkurransen mobiloperatørene i mellom.

Sist uke ble salget av iPhone i Tyskland stoppet som følge av denne eksklusiviteten. Tyske Vodafone gikk til søksmål mot samarbeidet mellom Apple og T-Mobile, med det resultatet at telefonen nå også selges uten abonnementsbinding eller lås til nesten 1000 Euro.

Med norske skatter og avgifter vil prisen trolig havne på rundt 10.000 kroner i Norge, dersom iPhone skal selges ulåst. Til sammenlikning koster telefonen under 2400 kroner dersom du kjøper den i USA og er villig til å hacke opp telefonen selv.

Eksklusivitet i Norge?
Da Nettavisen i midten av oktober tok kontakt med Konkurransetilsynet for å sjekke lovligheten av en slik eksklusivitet i Norge, fikk vi et mildt sagt vagt svar.

I utgangspunktet er slike eksklusivitetsavtaler lovlige i Norge. Unntaket er produkter som er helt unike, og som det ikke finnes konkurrenter til. At iPhone er et unikt produkt er det liten tvil om, men spørsmålet er om det er unikt nok til at det ikke finnes noen direkte konkurrenter.

Les også: Norske Tom var for lur for Apple

Gjør som Tyskland
Etter at Vodafone seiret over den eksklusive avtalen i Tyskland, kommer nå Forbrukerombudet på banen.

- Dette er definitivt en sak vi kommer til å se på også i Norge. Vi ønsker valgfrihet for forbrukerne, uansett om det gjelder TV-kanaler, musikk eller mobiltelefoner, sier Forbrukerombud Bjørn Erik Thon til DN Lørdag.

Han sier til avisen at enerettsavtaler som den T-Mobile hadde i Tykland, vil være med på å øke den ulovlige delen av markedet og at flere kommer til å hacke telefonen for å kunne bruke den med andre operatører.

Også Norges største importør av mobiltelefoner tror på åpent salg av iPhone.

- Det som skjer i Tyskland vil tvinge seg frem over hele verden. Dermed vil ikke Apple få glede av inntektene de får fra mobiloperatørene utover salget av telefonen, sier Dangaards forretningsutvikler Otto Kalvø til avisen.

3000 iPhone i Norge
Tall hentet fra Telenor og Netcom viser at det allerede er rundt 3000 iPhoner i bruk i norske mobilnett.

- Vi har drøyt 1100 iPhoner i vårt nett, og antallet vokser stadig, sa kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i Netcom til Nettavisen i forrige uke.

Telenor bekrefter at også de har et voksende antall kunder med iPhone.

- Sist vi målte var det noen hundre, men det er vel grunn til å anta at antallet nå følger omtrent styrkeforholdet mellom oss og Netcom, sier informasjonsdirektør i Telenor Atle Lessum til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere