RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritiske til kuldeeffekt

Sist oppdatert:
Ingen benekter at vi fryser mer i storm enn i stille. Men formlene som brukes til å beregne hvor stor vindavkjølningseffekten er, har skapt debatt.

Ingen benekter at vi fryser mer i storm enn i stille. Men formlene som brukes til å beregne hvor stor vindavkjølningseffekten er, skaper debatt. Amerikanerne har ofte med kuldeeffekten, eller såkalt følt temperatur, i værmeldingene sine. Kritikerne hevdet lenge at den effektive temperaturen bare var oppkonstruerte tall, og at kuldeeffekten var mindre enn formlene skulle tilsi. De lærde var uenige om hvorvidt kuldeeffektformelen – som bare gjelder for mennesker – overhodet gjaldt for mennesker.

Formelen tok verken hensyn til at solen varmer eller til at vinden måles i ti meters høyde, der vinden er sterkere enn i menneskehøyde. Hele kuldeeffektvarslingen ble beskyldt for å være noe meteorologer og journalister bruker til å skremme småbarnsmødre med.

Derfor ble formelen for kuldeeffekt revidert for noen år siden. Den nye formelen tar hensyn til vinden halvannen meter over bakken. Men fortsatt vil det nok være slik at vi kan ha det godt og varmt i solen, selv om den både den reelle og den følte temperaturen er lav.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere