RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krogvold: - Jeg angrer på intervjuet

Kjendisfotograf Morten Krogvold var blant vitnene som var i aksjon under saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer tirsdag.
Kjendisfotograf Morten Krogvold var blant vitnene som var i aksjon under saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer tirsdag. Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Sist oppdatert:
Den kjente fotografen sier han ble sjokkert over Skype-meldingene som tidligere er lest opp i retten.

LILLEHAMMER (Nettavisen): En av gavene Rune Øygard ga den nå 17 år gamle jenta var en fotosesjon med Norges mest kjente fotograf.

Tirsdag ettermiddag inntok Morten Krogvold vitneboksen og forklarte seg i overgrepssaken.

Krogvold, som har truffet den fornærmede jenta tre ganger og fotografert henne ved ulike anledninger, forklarte videre at han har hatt mye kontakt med Rune Øygard i hele hans ordførerperiode.

- Jeg har hatt et veldig godt samarbeid med Rune. Det har vært jobbrelatert, men vi har selvfølgelig også hatt private samtaler. I tillegg har jeg hatt to veldig hyggelige middager hos Øygard, sa Krogvold innledningsvis.

– De er jo venner og bekjente, og dette er helt uproblematisk. Krogvold skulle fortelle retten om observasjoner han gjorde av jenta for over ett år siden. Han sa ikke noe annet til retten om dette enn hva han har sagt til politiet, sa Larsen til NTB etter at retten var hevet tirsdag.

Mest lest i Nettavisen nå:

Møtte jenta etter spa-tur
Krogvold fortalte videre at han blant annet har fotografert den fornærmede jenta på Vågå Hotell.

- Første gang jeg møtte henne må ha vært høsten 2010. Rune spurte om jeg kunne ta portrettbilder av henne, siden hun hadde hatt det vanskelig. Han mente det kunne gi henne selvtillit og glede, sa Krogvold.

Han beskrev jenta som søt og hyggelig, men meget beskjeden.

- Det virket nesten som at hun ikke hadde så mye selvtillit, sa han.

Fotografen møtte jenta igjen senere. Han fortalte at han da oppfattet det som at hun hadde utviklet seg positivt. Dette møtet fant sted etter turen jenta og Øygard hadde til Farris-badet i Larvik, der et av de påståtte overgrepene skal ha funnet sted.

- Under dette møtet virket det som ting gikk bedre for henne og at det hadde vært en positiv utvikling, noe jeg var glad for, sa Krogvold.

- Sjokkert over Skype-meldinger
Om anmeldelsen fortalte fotografen at Rune var søndeknust, mens han selv var i sjokk.

- Det var det aller siste på denne planeten jeg kunne tenke meg, sa han.

Kjendisfotografen fortalte videre at han ble like sjokkert over å lese innholdet i Skype-meldingene, som han ble da han leste om anmeldelsen av Rune Øygard i nyhetene.

- Jeg ble like sjokkert som alle andre. Jeg ville aldri trodd at han hadde sendt de meldingene på Skype. Det var vondt, sa Krogvold.

Avviste mektige støttespillere
- En del har reagert på uttalelsene dine i ulike medier etter anmeldelsen ble kjent i fjor. Hva tenker du om det? spurte Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen.

- Jeg angrer på intervjuet. Jeg skulle aldri sagt de tingene som ble sagt. Jeg opplever at Øygard aldri har brukt sine maktposisjoner for egen vinning, sa Krogvold.

Den kjente fotografen gikk nemlig høyt ut da han ble intervjuet om anklagene kort tid etter at de ble kjent og uttalte blant annet at ordføreren har mange innflytelsesrike mennesker som støtter ham.

I retten tirsdag benektet han imidlertid kategorisk at det finnes noe nettverk av mektige støttespiller.

- Jeg snakket over meg. Støtten var selvfølgelig ment på et mentalt plan. Det har ikke eksistert noe nettverk rundt Øygard. Jeg skulle aldri sagt det jeg sa, sa Krogvold i retten.

Angret på «Pluto-uttalelsen»
Krogvold fortalte at han spesielt har angret på «Pluto-uttalelsen». Han fortalte at den kom etter å ha møtt en VG-journalist under en fotoworkshop i Vågå.

- Jeg husker VG kontaktet meg onsdagen etter anmeldelsen og spurte om jeg hadde tatt «spesielle bilder av jenta». Slik jeg oppfattet det så mente de «kinky bilder», sa han.

Krogvold fortalte at han reagerte kraftig på journalistens oppførsel, noe som preget han da Ottadalsradioen kort tid etterpå tok kontakt for et intervju.

Snakket med Øygard på mandag
Til tross for at Morten Krogvold framholder at de to kun er bekjente og gode samarbeidspartnere, opplyste han til retten tirsdag at han hadde snakket med Rune Øygard så sent som dagen før han skulle vitne i overgrepssaken.

Også i forrige uke var det kontakt mellom de to, bekreftet Krogvold.

Det er helt naturlig at de to snakker sammen på telefon, mener Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

– De er jo venner og bekjente, og dette er helt uproblematisk. Krogvold skulle fortelle retten om observasjoner han gjorde av jenta for over ett år siden. Han sa ikke noe annet til retten om dette enn hva han har sagt til politiet, sa forsvareren til NTB etter at retten var hevet tirsdag.

Fare for påvirkning
Det er ikke første gang det kommer fram at Øygard har snakket med vitner i saken. For eksempel fortalte skoleleder og varaordfører Jehans Storvik om kontakt dem imellom både før og etter at Storvik vitnet i retten.

Også han vektla de formelle sidene ved forholdet til Øygard, men medga at de snakket med hverandre hyppig, blant annet om jenta ordføreren skal ha forgrepet seg på.

Senest fredag skal Øygard ha kontaktet Storvik etter at Storviks vitneprov. Mandag morgen fortalte statsadvokat Thorbjørn Klundseter at Storvik ønsket å endre forklaringen om telefonisk kontakt med ordføreren noen dager før anmeldelsen.

– Det er veldig uheldig at tiltalte kontakter folk før de skal inn og vitne i retten. Det er selvfølgelig en fare for påvirkning. Det er jo nettopp derfor det ikke skal være noen kontakt med vitner i forkant, sier jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal.

Har politianmeldt trusler
Videre fortalte Krogvold om ubehageligheter han og familien har opplevd etter han gikk ut og støttet Øygard.

- Jeg har opplevd mye ubehageligheter. Tre av dem har vært så grove at de er politianmeldt. Det har vært hatmeldinger, men det toppet seg natt til lørdag. Da kjørte en bil opp til huset vårt. To menn ble sittende utenfor i over 20 minutter og se på oss. Til slutt ringte vi politiet, da dro de, sa Krogvold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere