RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kronen markant sterkere

Sist oppdatert:
Kronen styrker seg markant. Det siste døgnet gjelder dette ikke bare i forhold til dollar, men også euro. Kronen er kraftig styrket siden Norges Bank annonserte slutten på rentekuttene
Onsdag morgen koster en dollar 7,05 kroner, ned fra 7,11 kroner for ett døgn siden. Fra slutten av august har dollaren falt fra 7,68 kroner.

En euro koster 8,07 kroner, ned fra 8,15 kroner for ett døgn siden. I slutten av august var kursen 8,34 kroner.

De siste ukene har det primært vært dollaren som har svekket seg mot både krone og andre valutaer - på bekymring rundt store amerikanske budsjett- og handelsunderskudd - men det siste døgnet har kronen styrket seg mot alle valutaer.

Onsdag for en uke siden kuttet Norges Bank, som ventet, styringsrenten fra 3,00 til 2,50 prosent, men annonserte samtidig - litt uventet - at det nå ikke ligger an til flere kutt, noe som har gjort at kronen fremstår som mer attraktiv for investorer.

- Flere forhold

- Flere forhold kan forklare kroneoppgangen. Markedets tro på at vi befinner oss nær rentebunnen samtidig som differansen mot utlandet fremdeles er positiv trekker blant annet i denne retning, skriver Gjensidige NOR Merchant Bank i sin morgenrapport.

- Norsk økonomi vurderes som solid sammenlignet med mange andre land innen OECD – området. Det trekker også kronen i positiv retning. Det samme gjør tegn til økende utenlandsk interesse for å investere i Norge, heter det.

- Men om kronen skulle fortsette å styrke seg, kan nye spekulasjoner om lettelser fra Norges Bank oppstå igjen. Flere antyder at dette vil skje om euroen skulle nærme seg 7,90 – nivået samtidig og ikke dollar-kursen har steget, heter det videre.

- Stigende kroneverdi bekymrer trolig både politikere, sentralbank og partene i arbeidslivet. De vil i det minste verbalt prøve å dempe eller snu denne utvikling. Men vi ser ikke bort fra at den kan fortsette en stud selv om nervøsitet sikkert oppstår, skriver Gjensidige NOR Merchant Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere