Gå til sidens hovedinnhold

Kronerulling reddet livet til Akira

Familien Lilleås hadde bestemt at Akira måtte avlives på grunn av store smerter. Så kom redningen ut fra ingenting.

Hunden Akira har store smerter, og familien har ikke noe annet valg enn å avlive henne. Det koster 25.000 kroner å operere korsbåndet hennes, i tillegg til oppfølging og rehabilitering i ettertid. De hadde dessverrre ikke forsikring som ville dekke en slik operasjon, skriver Drammens Tidende.

- 25.000 kroner i operasjon er noe vi rett og slett ikke hadde råd til. Det ville gått utover alt annet i hverdagen vår, sier Jeanette Lilleås åpenhjertig til Drammens Tidende.

I en lengre periode har familien fra Vikersund forstått at det er noe som ikke helt stemmer med Akira, og etterhvert eskalerte smertene. Til slutt hadde de innsett at de ikke kunne la henne leve med smertene.

- Vi var alle forberedt på at det kom til å gå denne veien. Alle gråt og vi hadde det kjempefælt, men vi måtte la Akira få slippe dette, sier Lilleås.

Klokken syv på kvelden var timen for avlivning. Hun samlet mannen Tom Kenneth og barna Eirin (11), Andrea (11), Oliver (7) og Tuva (3,5) for å ta de siste bildene sammen med Akira i live. På bildet er de tydelig preget av hva som er i ferd med å skje.

Samlet inn 21.000 kroner

De hadde framskyndet avlivningstimen og var i ferd med å reise fra huset i Vikersund for siste gang med Akira i levende live. Men utenfor huset står deres gode venninne Laila Marita Severinsen. Med seg har hun nyheter. Gode nyheter.

Severinsen hadde nemlig, helt i smug, samlet inn 21.000 kroner – på et par timer denne mandagen.

- Jeg knakk totalt sammen. Jeg trodde henne ikke, sier Lilleås.

Hun måtte spørre Laila flere ganger om dette var tull eller ikke. De hadde for lengst gitt opp og innsett at Akira var inne i sine siste timer. Men venninnen hadde ikke gitt opp.

- Senest i fjor var jeg med på og måtte avlive hunden min. Jeg vet hvordan det føles, og jeg ville ikke at Jeanette og familien skulle oppleve det samme. Jeg kjenner også Akira som en helt fantastisk hund, så jeg måtte gjøre det jeg kunne for å hjelpe dem, sier Laila Marita Severinsen til Drammens Tidende.

Bedre enn å vinne i lotto

Selv møtte hun opp med 10.000 kroner på stedet, i tillegg til et annet godt vennepar - Marthe Michaelsen og Christian Bergan - på egen hånd hadde bidratt med hele 10.000 kroner. I tillegg hadde Jeanette fått 500 kroner av noen hun møtte på i barnehagen da hun skulle levere datteren Tuva.

- Det her er det ikke mange som opplever. Du leser kanskje om slike historier i avisen, men det skjer jo aldri deg, understreker 31-åringen.

- Som å vinne i lotto?

- Åh, dette er mye bedre enn å vinne i lotto. Ikke det at de kom med så mye penger, for man kunne like gjerne mislykkes i det. Men det er hele greia med at hun faktisk gjorde alt dette. Det er bare sinnsykt, sier Lilleås, og får ikke understreket nok hvor takknemlig hun er overfor alle de som har bidratt med å samle inn penger til operasjonen.

- De hjelper alltid alle andre

SMS, telefoner og Facebook er stikkordene for å få tak i nok folk og nok penger. Og det gikk egentlig lekende lett for Severinsen.

- I begynnelsen var det vanskelig, men så kom Marthe og Christian med sitt bidrag. Da gikk det mye lettere. Jeg fikk tak i folk på Facebook og jeg ringte folk som kjente folk og så videre, og da gikk det veldig greit etter det, sier Severinsen.

- Hva var det som drev deg for å få til dette?

- Først og fremst er Jeanette og Tom Kenneth veldig gode venner av oss som alltid hjelper alle andre. Nå måtte vi få gjort noe tilbake. Og jeg kunne ikke sitte å se på at Akira skulle dø bare på grunn av benet, sier Severinsen.

De resterende 4000 kroner klarer familien å bla opp selv for å få til operasjonen.

- Det er det minste problemet. Det må vi bare få til, sier Lilleås.

Les flere saker fra Drammens Tidende her.

Kommentarer til denne saken