*Nettavisen* Nyheter.

Krøniken sjokkerte danskene

Eriks selvmord i «Krøniken» sjokkerte 2,4 millioner dansker. Mandag var det norske TV-seeres tur til å få den dramatiske avslutningen som har skapt debatt i Danmark.

22.02.05 10:10

Danske TV-kritikere både roser og undrer seg over den dramatiske avslutningen på den store danske serien «Krøniken». Inntil forrige søndag var det ingen foruten Ken Vedsegaard som spilte Erik Nielsen, og de andre involverte som visste at Erik skulle dø.

Anmelderkopiene til pressen ble sendt ut samme dag som siste episode ble vist.

Stor debatt
Klimakset i den generasjonssamlende serien har skapt heftig debatt i Danmark på flere plan. TV-kritikerne roser seriens skaper Stig Thorsboe for et djervt trekk. Erik var en av seriens mest spennende og sentrale figurer.

Andre har påpekt at serien nå har kjørt seg litt fast og at rollefigurene ikke har utviklet seg veldig. Men fortsettelsen kommer til å handle om den yngre generasjon.

Største suksess noensinne
«Krøniken» er Danmark Radios største TV-suksess noensinne. Her hjemme har over 800.000 seere fulgt «Krøniken».

Nå har serien sendepause til neste år.

Men Erik Nielsens sorti har skapt diskusjon på flere nivåer. Mest glad er TV-skaperne for den seriøse debatten som har oppstått rundt selvmord.

- Eriks selvmord var alt annet enn et tilfelle, faktisk tar en av fem manisk depressive sitt eget liv, skriver avisen B.T.

Hver tiende danske rammes av sykdommen og «Krøniken» har bidratt til å avmystifisere tilstanden.

Død eller ikke?
I Danmark har nettet vært opphetet av diskusjon rundt Eriks selvmord. Teorier om mord og at han egentlig ikke er død, er lansert.

Men serieskaperne er helt sikre i sin sak - og det har de vært siden serien begynte innspillingen for godt over to år siden. Ken Vedsegaard selv sier han har fått mange reaksjoner.

- Mange takker meg for at temaet psykisk sykdom er blitt belyst på en slik måte, sier han til B.T.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.