Gå til sidens hovedinnhold

Kronprins Haakon reiser til Saudi-Arabia

Kronprinsen skal delta i en seremoni i landet som praktiserer halshogging og pisking, og som forbyr kvinner å kjøre bil.

Kronprins Haakon reiser til hovedstaden Riyadh lørdag for å delta i en kondolanseseremoni i forbindelse med kong Abdullahs død.

Det bekrefter assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Sven Gjeruldsen, overfor Nettavisen fredag ettermiddag.

Erna Solberg kondolerer
Saudi-Arabias kong Abdullah (90) døde natt til fredag. Det saudiarabiske regimet har vært under hardt internasjonalt press den siste tiden etter å ha dømt en blogger til ti års fengsel og tusen piskeslag. Saudi-Arabia har fått fordømmelser fra en rekke land, deriblant Norge.

Nå overrekker Norges statsminister sine kondolanser på vegne av regjeringen.

- Jeg vil på vegne av den norske regjeringen kondolere til den saudiske kongefamilien og Saudi-Arabia med kong Abdullahs bortgang , sier statsminister Erna Solberg (H) i en uttalelse til Nettavisen.

Kondolansen kommer bare én dag etter at utenriksminister Børge Brende (H) kom med en sterk uttalelse til Saudi-Arabia for å ha dømt bloggeren Raif Badawi til blant annet 1000 piskeslag. Deler av straffen ble utført fredag for to uker siden, da Badawi ble pisket 50 ganger på en mosképlass i Jiddah.

Og i forrige uke ble en representant ved den saudiarabiske ambassaden i Oslo innkalt på teppet i UD.

- Helt på sin plass
Amnesty International Norge har varslet at de skal demonstrere utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo så lenge Badawi fortsatt risikerer pisking. Men Amnesty synes det er uproblematisk at den norske regjeringen kondolerer kongedømmet som praktiserer barbariske straffemetoder som pisking og halshogging.

- Dette synes jeg er helt på sin plass, så det er ingen kritikk av myndighetene her. Jeg tenker man kan gjøre begge deler, at man kritiserer i substans, og på en annen side markerer at man føler med et folk som nettopp har mistet sin konge. Det synes jeg er helt naturlig, sier seniorrådgiver i Amnesty International Norge, Ina Tin, til Nettavisen.

Slottet er taus
Vanlig praksis er at det norske kongehuset overrekker en offisiell kondolanse til andre kongehus som er rammet av dødsfall. Assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Sven Gjeruldsen, vil ikke kommentere overfor Nettavisen hvorvidt kongen har planer om å overrekke en kondolanse til det saudiarabiske kongehuset.

I henhold til islamsk tradisjon skal den avdøde begraves kort tid etter dødsfallet. Begravelsen til kong Abdullah finner sted allerede fredag. Russlands statsminister Dimitrij Medvedev er blant dem som har ankommet Riyadh for å overrekke kondolanser.

Vet ikke om de skal delta
Utenriksdepartementet sa tidligere fredag at de ikke visste om representanter for Norge skal delta i begravelsesseremonien.

- En eller annen representant fra Norge er kanskje naturlig, og det vil kanskje vekke oppsikt om man ikke er representert. Men om det er representert på politisk nivå, så kan man ikke delta uten å benytte anledningen til å si ifra og kritisere de pågående sakene, sier Tin.

I forrige uke ble en burmesisk kvinne halshogget på en parkeringsplass i den hellige byen Mekka. Saudi-Arabia er det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre bil.

Økt handel med Saudi-Arabia
Handelen mellom Norge og Saudi-Arabia har økt voldsomt de siste årene. I 2012 utgjorde den totale handelen 555 millioner kroner. Året etter steg handelen til 860 millioner kroner, hvorav 777 millioner utgjorde eksport til Saudi-Arabia. I 2014 har importen og eksporten økt til 930 millioner kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).