Kryssordkongen hjelper deg

Norgesmester i kryssordløsning gir deg eksperttips i sommer.

04.08.09 10:05

Vår kryssordskole fortsetter med leksjon tre av fem, og i dag er det ordklassene som står på dagsordenen. Visste du at du kan fylle inn enkeltbokstaver i kryssordet uten å vite selve løsningsordet, bare på bakgrunn av ordets klasse?

Leksjon 1
Leksjon 2

Kryssordløsing – leksjon 3 (av Christopher Schive)

Kryssordgrammatikk
Så langt har vi bare sett på de ulike typene med stikkord. Stikkordene i kryssordene står imidlertid i en grammatikalsk form. Dette kan vi utnytte på en slik måte at vi kan plassere inn enkeltbokstaver i diagrammet, selv om vi ikke har hele løsningsordet.

Løs vårt sommerkryssord og du kan vinne kr 100 000!

Verb
La oss ta for oss verb og repetere litt norsk grammatikk fra barneskolen. Verbet har flere former eller tider og de viktigste er infinitiv (nevneform), presens (nåtid), preteritum (fortid) og perfektum partisipp (førnåtid). La oss se på et eksempel ved å betrakte verbet å stanse.

De fleste verb i infinitiv har siste bokstav = E. Kun noen få relativt korte verb kan ha en annen vokal til slutt (OPPNÅ, IAKTTA, RI osv.) og noen få verb er refleksive (SYNES, KALLES,

SES).

De fleste verb i presens har siste to bokstaver = ER. Igjen finnes de samme unntakene (OPPNÅR, IAKTTAR, RIR, SYNES, KALLES, SES osv.).

Verb i preteritum har noen flere endelser. Mest vanlig er ET og TE.

Løs kryssord daglig og vinn flere premier på Nettavisens kryssordsider

Substantiv
Ser vi på den mest vanlige ordklassen substantiv finner vi de samme forholdene. Et substantiv har en ubestemt og en bestemt form i både entall og flertall. La oss se på et eksempel av hvert kjønn ved å betrakte substantivene hest, pumpe og hus.

Vi ser at endelsene i bestemt form entall er EN, A eller ET avhengig av kjønnet på løsningsordet. I ubestemt form flertall er endelsen ER for hannkjønns- og hunnkjønnsord, mens i bestemt form flertall er endelsen ENE for alle tre kjønnene. La oss se hvordan vi kan utnytte kryssordgrammatikk og deretter kunnskapen om kryssordord når vi løser oppgaven som ble presentert i leksjon 2.

«Tar sjansen»
I oppgaven under til venstre har vi fylt inn endelsene ER for hvert av de fire stikkordene som er oppgitt i presens. Samtidig har vi «tatt sjansen» på å plassere en E til slutt i stikkordet oppdrette som jo er et verb i infinitiv.

I oppgaven til høyre har vi utnyttet vår kunnskap om kryssordord fra forrige leksjon. Plutselig er vi over halvveis i oppgaveløsningen før vi egentlig har begynt.

Øv deg mer på Nettavisens kryssordsider!

Til leksjon 4

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag