KIRKENES (Nettavisen): Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er på Kirkeneskonferansen, og kommer til å møte Russlands ambassadør som sannsynligvis bør forberede seg på en tøff tone i samtalene.

Her møter utenriksministeren Nettavisen med en klar tone om hva russerne bør gjøre fremover:

- Jeg vil være tydelig på norsk politikk. Vi fordømmer de militære handlingene som Russland foretar seg, men det er fortsatt viktig å beholde det gode samarbeidet. Vi kan blant annet ikke slutte med fiskeriarbeidet. Denne balansen vet folk her oppe hva det handler om. Folk er aldri naive i Kirkenes, og vet hvordan man skal tenke på norske interesser, sier Huitfeldt til Nettavisen.

Les også: Dette er Ukraina-krisen

Og hun fortsetter:

- Ballen ligger fullt og helt på Russlands side. De sa jo i forrige uke at militærøvelsen var over, mange ble optimistiske da, men så har det skjedd noe helt annet på bakken. Det har vært en trussel om invasjon, så vi må se en reell militær nedeskalering før vi kan tro på Putin og hans folk. Jeg vil møte den russiske ambassadøren. Han har jeg møtt ved flere anledninger, og jeg vil gi ham et gjenkjennelig budskap om Norges holdninger. Samtidig vil jeg være opptatt av det pragmatiske dag-til-dag-arbeidet.

- Finland ga opp områder til Russland under vinterkrigen, er det en aktuell løsning for Ukraina om å gi opp områdene og det er en løsning?

- Nei!, svarer utenriksministeren kontant på det spørsmålet fra Nettavisen.

Les også: Nastya (23) står på frontlinjen for å forsvare Ukraina mot russiske styrker: - Nå er det jeg som skal beskytte dere