Gå til sidens hovedinnhold

KS ber Stortinget slå sammen kommuner

Oslo (NTB): Kommunenes interesseorganisasjon KS ber Stortinget ta initiativ til kommunesammenslåinger. Dagens kommunestruktur er neppe hensiktsmessig, mener KS-styreleder Gunn Marit Helgesen.

Neste uke skal hovedstyret i KS behandle et forslag til vedtak der organisasjonen langt på vei ber om at Stortinget må ta initiativ til endringer i kommunestrukturen, skriver Dagens Næringsliv.

Helgesen mener det har funnet sted en modningsprosess.

- Det er nok en erkjennelse av at dagens kommunestruktur kanskje ikke er så hensiktsmessig og gir så gode tjenester som vi ønsker oss, sier hun.

KS vil ha flere premisser på plass for at en kommunesammenslåingsprosess skal være vellykket. Et av KS' krav er at endringer i kommunegrenser må gå hånd i hånd med endringer i ansvar. Et annet krav er at Stortinget må ta hensyn til geografi når kommunegrenser skal endres. Et tredje krav er at en kommunereform må smøres med økonomiske insentiver for kommunene, som omstillingsmidler og stimuleringsmidler.

På KS' kravliste heter det også at kommunene selv må få flere ord med i laget når kommunegrensene skal trekkes, og at nye kommunegrenser ikke utelukkende kan baseres på sammenslåing av eksisterende kommuner. Dermed åpner KS for at noen av dagens kommuner kan splittes opp der ett område blir del av en ny kommune mens et annet område blir del av en annen kommune. (©NTB)

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre