RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KAN GÅ MOT LØSNING: KS ønsker å møte lærerne for å finne en snarlig løsning på konflikten.
KAN GÅ MOT LØSNING: KS ønsker å møte lærerne for å finne en snarlig løsning på konflikten. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

KS ønsker ny kontakt med lærerne

Sist oppdatert:
KS har invitert lærerne tilbake til forhandlingsbordet, men foreløpig er det uklart når partene møtes.

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS sier til Dagbladet at det er tatt kontakt, men Utdanningsforbundets Ragnhild Lied hadde onsdag ettermiddag ennå ikke hørt noe.

– Dersom KS forlater kravet om økt tilstedeværelse, har vi et bra utgangspunkt for nye forhandlinger, sa Lied i etterkant av tirsdagens styremøte i KS.

Etter det NTB forstår har KS-forhandlerne brukt noe tid på områ seg etter dette møtet, der de på sett og vis fikk et nytt oppdrag. Spørsmålet om når arbeidsgiverorganisasjonen og lærerforbundene på nytt kan sette seg til forhandlingsbordet er i det blå, men partene har uansett en viss dialog gående og kan naturligvis kontakte hverandre uten å møtes direkte.

Les også: Professor: - Løs dette til neste år!

Les også: - Ikke hørt et pip ennå

Opptrapping
500 lærere landet over er i streik, og ytterligere 2.200 vil bli tatt ut når arbeidskonflikten etter planen trappes opp torsdag. Utdanningsforbundet jobber inntil videre med egen streikeplan og åpner for nye varsler om ytterligere streikeuttak.

Hos Lektorlaget og de to LO-organisasjonene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund var tonen onsdag avventende. De vil ikke varsle ytterligere opptrapping av streiken før de ser hva et nytt møte med KS vil føre til.

Forbundsleder Anne Finborud i Skolenes landsforbund sier de er «klare på sekundet» til å møte motparten. Hun tror formålet med møtet er at KS ønsker å sondere med lærerne.

Sondering
– Jeg forventer at vi blir invitert til et felles møte og får orientering om hvordan de har tenkt og hva de er villige til, sier Finborud.

– Så kan vi gå hjem og vurdere om det er grunnlag for oss til å starte opp forhandlingene igjen. Det ville ha vært en naturlig rekkefølge for oss. Jeg håper vi får møtes samlet og får høre det samme, så det ikke er rom for splitt og hersk.

Finborud og viser til at lærerne er organisert i ulike forbund og mener konflikten har vært preget av for mye «ping-pong».

– Det svekker troverdigheten til KS og til forhandlingssystemet. Vi ønsker en åpen dialog. Vi vet posisjonene våre og vi må finne en løsning, sier hun.

Demonstrasjoner
Mens lærernes organisasjoner venter på nye utspill fra KS, er det duket for flere demonstrasjoner rundt om i landet.

I Alta lenket streikende lærere seg fast til ei bru i forbindelse med skolestarten. Utdanningsforbundet opplyser at det er demonstrasjoner og aktiviteter i Skien/Porsgrunn, Stavanger/Sandnes, Hamar og Gjøvik onsdag.

Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag. KS skal ha trukket dette timekravet, men fastholder ønsket om økt tilstedeværelse på skolen.

Om lag 64.000 elever i alle fylker unntatt Oslo er rammet av lærerstreiken. I og med torsdagens opptrapping vil tallet ifølge Nettavisen stige til 94.458 elever. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere