RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KS og lærerorganisasjonene møttes til nye sonderinger fredag ettermiddag. Per Kristian Sundnes og Ragnhild Lied blir ikke enige i dag.
KS og lærerorganisasjonene møttes til nye sonderinger fredag ettermiddag. Per Kristian Sundnes og Ragnhild Lied blir ikke enige i dag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

KS og lærerne avsluttet sonderinger fredag kveld

Sist oppdatert:
Fortsatt ikke enighet.

Fredagens sonderinger mellom KS og lærerforbundene er avsluttet for dagen, opplyser Utdanningsforbundet til TV 2.

Utdanningsforbundet og KS bekrefter at det ikke blir noen avklaring på lærer streiken i løpet av de nye sonderingene fredag kveld. Til det er uenighetene for store.

Fakta: Fakta om lærerkonflikten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa i en uravstemning før sommeren nei til arbeidstidsavtalen for lærerne som KS og Utdanningsforbundet var blitt enige om 26. mai.

* Utdanningsforbundet tok 1. juni ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik.

* Fra og med mandag 11. august ble 5.500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler tatt ut i streik.

* Fra og med 21. august blir 2.200 nye lærere tatt ut i streik.

* Landets førsteklassinger skånes fra streiken den første tiden.

* Det er ingen lærerstreik i hovedstaden ettersom Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale.

* De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MF) sa nei til skissen til avtale allerede i mai, og alle har tatt ut noen av sine medlemmer i streik.

* Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag. KS avviser imidlertid at dette timetallet har vært et krav fra deres side.

Trolig vil de til sammen rundt 7.800 lærere fortsatt være i streik mandag morgen. Verken KS eller Utdanningsforbundet vil si noe mer om det blir nye sonderinger i løpet av helgen, men de bekrefter at det i hvert fall ikke blir noen løsning fredag.

Etter at de fire lærerorganisasjonene og KS møttes fredag formiddag for første gang siden forhandlingene brøt sammen sist torsdag. Midt på dagen tok partene en pause før de møttes igjen klokken 15 for å fortsette sonderingene.

Det gjenstår fortsatt for mange uenigheter til at partene kan enes, ifølge Utdanningsforbundet.

– Vi vet hvor mange elementer som ligger igjen i dette arbeidet, og derfor pågår sonderingene fortsatt, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied før partene gikk inn på møterommet.

Fortsetter i helgen
Utdanningsforbundets Lied sier at de vil jobbe intenst gjennom hele helgen på egne møter, men vil ikke si om de skal møte KS til videre sonderinger.

– Vi skal jobbe intenst gjennom hele helgen, men vi er avhengige av at alle parter gjør det. Vi kommer i hvert fall til å ha møte i helgen, og arbeide videre. Men videre framdrift mellom partene skal vi bestemme senere, sier Lied, som legger til at partene snakker greit sammen.

KS-leder Per Kristian Sundnes sier at presset for å få til en løsning har økt og er større enn tidligere.

– Det er helt klart at det er vanskelig, ellers så hadde vi løst det. Jeg synes dette er en situasjon KS overhodet ikke ønsker at norske skoleelever og foreldre må være i. Vi jobber seriøst og kommer til å gjøre det i hele dag, sa Sundnes før sonderingene startet.

Lærerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonen KS er enige om å ikke uttale seg til mediene så lenge sonderingene pågår. Forhandlingsrommet på Kommunenes hus er hemmelig, og går trolig ut bakveien når fredagens sonderinger er overstått.

Ytterligere opptrapping
Torsdag ble streiken kraftig trappet opp, og fredag er over 7.800 lærere i streik. Arbeidskonflikten rammer nå også de yngste elevene.

Fredag tok Norsk Lektorlag ut ytterligere 31 lærere ved videregående skoler i Stavanger og i Sande i Vestfold. I tillegg venter 41 medlemmer hos Musikernes fellesorganisasjon på å streike fra mandag morgen.

– Lærerne er samstemte i det de skal ta med seg inn i sonderingene, sa Hans Ole Rian på vei inn til møtet fredag ettermiddag.

Leder i lektorlaget Gro Elisabeth Paulsen sa før sonderingene at de har en plan for opptrapping.

– Vi har lagt våre planer lenge før disse samtalene begynte. Vi får se når opptrapping blir, sa Paulsen i forkant av møtet.

- Vil koble inn regjeringen
Lærerne nektet å akseptere arbeidstidsavtalen som ble tilbudt av KS under forhandlingene og meklingen på forsommeren. Den innebærer pålegg om mer bundet tid på skolen, større makt til rektor i forvaltningen av lærernes arbeidstid og dårligere ordninger for lærere som pålegges å ta vikartimer for kollegaer.

Det er grunn til å tro at partene ønsker å koble inn regjeringen på en eller annen måte, for å få hjelp til å finne en løsning, ifølge Kommunal Rapport.

Kunnskapsdepartementet opplyste fredag til NTB at de ikke har fått noen formell henvendelse om dette, og foreløpig bare kjenner utspillet gjennom mediene.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har hittil ikke ønsket å svare på om han eventuelt vil ha noe å by på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere