RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øksemannen planla å drepe Clinton

Foto: ALEX WONG (AFP)
Sist oppdatert:
Pågrepet av kenyansk politi i sommer, senere løslatt, for så å reise til Danmark.

Mannen som natt til lørdag forsøkte å drepe den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard og en politimann, ble for fem måneder siden arrestert i Kenya, mistenkt for å planlegge et drapsforsøk mot USAs utenriksminister Hillary Clinton under et besøk i landet, melder danske Politiken.

Men kenyansk politi ikke hadde tilstrekkelige beviser, og måtte slippe han fri. Deretter reiste han til Danmark.

Tilhører ekstremistisk gruppe
Somalieren kom til Danmark som 16-åring, og skal ha dansk oppholdstillatelse.

Det danske sikkerhetspolitiet, PET, skal ha visst forholdene i Kenya, og har holdt et øye med mannen fordi han angivelig skal tilhøre en mindre gruppe ekstremistiske somaliere i Danmark.

Overfor den danske avisen sier PET-sjef Jakob Scharf at de ikke har hatt nok informasjon til å arrestere eller utvise mannen.

Terrorforbindelser
Ifølge PET har mannen hatt tette forbindelser til den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab og til al-Qaeda-ledere i Øst-Afrika. PET mener også at mannen er del av et terrornettverk med tilknytning til Danmark, som skal ha vært med å finansiere og planlegge terroraktiviteter blant annet i Somalia.

- Kan aldri garantere sikkerhet
Fredag kunne altså den 28 år gamle somalieren uhindret ta seg inn i karikaturtegner Westergaards hus. PET opplyser om at de ikke har overvåket Westergaard døgnet rundt.

Selv om sikkerhetspolitiet visste om pågripelsen i Kenya, tar de ikke selvkritikk.

- Vi kan aldri garantere 100 prosent sikkerhet for noen, særlig ikke når det er snakk om en impuls handling. Vi skal også respektere Westergaards ønske om å leve et noenlunde normalt liv, sier PET-sjef Jakob Scharf.

Oppfordrer til å drepe
Lørdag hyllet Al-Shabaab 28-åringen for drapsforsøket, men samtidig avkreftet terrororganisasjonen at han er medlem av organisasjonen, slik PET opplyste om. De oppfordret også alle muslimer i Danmark til å forsøke å drepe tegneren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere