RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øksemannen siktes for terror

Foto: Ernst van Norde (AP)
Den drapstiltalte mannen (28) som angrep Muhammed-tegneren, risikerer høyere straff.

Den 28 år gamle mannen med somalisk bakgrunn som tok seg inn i Kurt Westergaards hus med en øks, er nå tiltalt for terrorvirksomhet, i tillegg til drapstiltalen.

Det skriver flere danske medier mandag.

- Jeg kan bekrefte at siktelsen også gjelder terrorvirksomhet, men jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, sier 28-åringens advokat, Niels Christian Strauss, til Jyllands-Posten.

Les: Forsøkte å drepe karikaturtegner

Høyere straff
Somalieren skal være siktet etter paragraf 114 i straffeloven, den såkalte terrorparagrafen.

Blir han dømt etter denne, vil straffen bli høyere.

Westergaard, mannen bak Muhammedkarikaturen, som førte til protester i flere muslimske land, samt drapstrusler rettet mot tegneren og boikott av danske varer i 2005 og 2006, ble forsøkt overfalt i sitt eget hjem kvelden 1. juledag i fjor.

Angrepet skjedde i tegnerens hjem i Viby J, nær Århus. Westergaards barnebarn på fem år var til stede i huset under angrepet.

Les: Barnebarnet alene med øksemann

Gjerningsmannen ble skutt av politiet på vei ut av huset. Han ble innlagt på sykehus med skuddskader i den ene hånda og i et kne, men er nå overført til Vestre Fængsel.

Mistenkt tidligere
Somalieren skal ha tette forbindelser til den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab og deler av Al-Qaida, og er dessuten mistenkt for å ha vært involvert i terrorrelaterte aktiviteter i Øst-Afrika og for å være en del av et terrorrelatert nettverk med tilknytning til Danmark.

For fem måneder siden arrestert i Kenya, mistenkt for å planlegge et drapsforsøk mot USAs utenriksminister Hillary Clinton under et besøk i landet

Terrortiltale
Saken er den sjette i Danmark der terrorparagrafen er tatt i bruk, siden 2003.

I Norge har Arfan Bhatti blitt siktet etter terrorparagrafen, men ikke dømt. En forvaringsdom i tilknytning til terrorsiktelsen ble dessuten opphevet av Høyesterett i fjor, som mente dommen stred med menneskerettighetene.

Les: Opphever dommen mot Bhatti

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere