RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økt frykt for terror i Storbritannia

HEVER: Storbritannia, her representert ved statsminister David Cameron, har hevet terrorberedskapen.
HEVER: Storbritannia, her representert ved statsminister David Cameron, har hevet terrorberedskapen. Foto: Danny Lawson (Pa Photos / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Storbritannia har hevet terrorberedskapen til nest øverste nivå, men det foreligger ingen konkret terrortrussel.

- Dette betyr at et terrorangrep er svært sannsynlig, men vi har ingen informasjon om noe umiddelbart angrep, sa innenriksminister Theresa May fredag.

Hun sier det økte trusselnivået henger sammen med utviklingen i Syria og Irak, der terrorgrupper planlegger å angripe vestlige land.

- Noen av planene involverer trolig utenlandske krigere som har reist dit fra Storbritannia og andre steder i Europa, sier May.

Statsminister David Cameron holdt også en pressekonferanse om det økte trusselnivået fredag. Han understreket at terroren ikke lenger er noe som skjer langt borte fra britisk territorium.

- Terroren utgjør en større trussel enn det vi har sett noen gang tidligere. Dette dreier seg om en farlig minoritet som ønsker å etablere og utvide en egen terrorstat, noe som igjen kan true NATO-land, sa Cameron under pressekonferansen.

Beredskapen ligger nå på det neste øverste av fem nivåer og er det høyeste siden juli 2011.

Vil stanse krigere

Cameron mener at Storbritannia og andre må forberede seg på å kjempe mot terrorisme i mange år fremover. I første omgang opplyser statsministeren at Storbritannia vil ta ytterligere grep for å stanse borgere som vil reise for å krige i Syria og Irak. Det arbeides eksempelvis med nye lover som skal gjøre det enklere å frata dem sine britiske pass.

- I tillegg må vi fortsette arbeidet vi gjør utenlands, ved å forsyne kurderne i Irak med våpen i kampen mot Den islamske staten, jobbe for at Irak får etablert myndigheter som kan styre hele landet, samt støtte USA i deres etterretningsarbeid, sier Cameron.

Terror ved egen dørstokk

Han understreket at terror ikke lenger er noe som skjer langt borte fra britisk territorium. For litt over en uke siden figurerte det som tyder på å være en britisk jihadist i videoen som viser drapet på journalisten James Foley. Cameron viste også til drapet på soldaten Lee Rigby på åpen gate sør i London i fjor.

Beredskapen ligger nå på det neste øverste av fem nivåer og er det høyeste siden juli 2011. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere