RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økt pensjonsfrykt for amerikanerne

Sist oppdatert:
De amerikanske husholdningene har på nyåret fått klare signaler på at deres komfortable pensjonsordninger kan være i ferd med å forsvinne. Utviklingen vil bli et tema for økonomien.
Det er store konsern som IBM, Sprint Nextel og Alcoa som hittil på nyåret har frosset sin langvarige pensjonsplaner, noe som får følger for tusenvis av amerikanske arbeidere og som kan utløse nærmere granskning av pensjonsfinansieringen blant millioner av amerikanere.

Ifølge Reuters kan pensjonsbekymringer kanskje bli det siste stikket for de forbruksorienterte amerikanske husholdningene. Det er nettopp det private forbruket som har vært ryggraden iden amerikanske økonomien siden nedturen i 2001. Sett sammen med lavlønnstillegg, økende helsekostnader og et kjølnende boligmarked.

- Det er ikke noe spørsmål om at disse trendene vil komme til å øke folks frykt og prosessen har allerede startet, sier makroøkonomen David Rosenberg i Merrill Lynch til Reuters.

Det er ventet at andre store konsern vil følge de andre med frys i pensjonsordningene i det babyboomgenerasjon nå begynner å nærme seg pensjonsalder med tilhørende økning i pensjonskostnadene. Selskapene omformer nå sine pensjonsordninger fra garanterte minste utbetalinger til ordninger hvor hver enkelt må ta mer av risikoen.

Ifølge det halvstatlige pensjonsforsikringsselskapet The Pension Benefit Guaranty Corp., så har en av ti pensjonsplaner nå blitt frosset, melder Reuters. Dette kan presse frem økt egen sparing for amerikanerne.

- Det er ikke spørsmål om at dette over tid vil føre tiløkt sparing og en lavere gjennomsnittlig vekst, sier sjefsøkonom Mickey Levy i Bank of America til Reuters. Men Levy tror ikke på noe sjokk for økonomien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere