RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økt press mot Kina

Sist oppdatert:
Pressgrupper og det amerikanske finansdepartementet øker presset mot Kina. Sjekk her
Tirsdag var det amerikanske finansdepartementet ute med sin halvårlige valutarapport. her ble situasjonen med Kina tatt opp.

Kina har knyttet sin valuta fast mot dollaren, noe som fører til at Kina kan selge billige varer til det amerikanske markedet.

I rapporten fra det amerikanske finansdepartementet heter det at Kina må stoppe sin tilknytning til dollar og slippe valutaen fri. Ellers risikerer landet å bli anklaget for å manipulere valutakursene, trues det i rapporten.

Rapporten konstanterer ikke at Kina manipulerer sin valuta, noe som enkelte amerikanske pressgrupper og enkelte av kongressmedlemmene var skuffende. De presser på for at Bushadministrasjonen skal innføre sanksjoner mot Kina.

I aksjemarkedet ble imidlertid rapporten tolket som et klart angrep mot Kina. Hvis kineserne velger å revaluere sin valuta vil dette minske risikoen for en handelskrig.

Den kinesiske sentralbanken opplyste onsdag at de ikke vil kommentere rapporten.

Flytter fra USA til Kina

Mens den amerikanske industriproduksjonen har vist fallende tendens de siste månedene, har Kina-produksjonen gått rett i været. Utslaget kommer etter at en rekke vestlige bedrifter har flyttet sin produksjon til Kina.

I april steg den kinesiske industriproduksjonen med hele 16 prosent. Dette var klart over noen av forventningene til økonomene nyhetsbyrået Bloomberg har snakket med.

Sjekk saken her:

Rakettvekst for Kinas industriproduksjon

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere