RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økte renter - uansett

Sist oppdatert:
Når Norges Bank har hovedstyremøte torsdag, vil det være en liten bombe om de ikke setter opp rentene 0,25 prosent - uansett om det er lurt eller ikke.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har lyst til å heve rentene for å legge en demper på presstendensene i norsk økonomi. Problemet er at det umiddelbart vil gi sterkere krone og problemer for eksportindustrien.

I seg selv skulle ikke en heving av rentene fra 1,75 til 2,0 prosent gi noen dramatisk effekt. Men da Sverige senket rentene for en drøy uke siden, ble presset økt på Gjedrem: Går Norge motsatt vei, får det konsekvener for valutakursen.

I dag kom SSB med nye tall for detaljhandelen. De viser naturlig nok at det private forbruket øker sterkt. Andre har advart mot en prisspiral for hytter og eiendommer, og frykter at folk tar seg vann over hodet hvis rentene plutselig skulle begynne å øke igjen.

De fleste observatørene heller til at Norges Bank vil sette opp rentene, og hvis man leser pressemeldingen etter forrige møte i 25. mai, bør det ikke være så stor tvil: Avveiningen var om man skulle sette opp rentene allerede i mai, eller å vente til i sommer. Under noe tvil valgte Norges Bank å vente.

Uansett hva Norges Bank velger torsdag, vil utfallet bli tolket som et langsiktig trendvalg av rentemarkedet:

  • Lar de renten stå, blir trolig renten lav lenge.
  • En liten oppgang vil være første lille skritt i en serie.

Vi heller mest til det siste.

Hvillket råd vil du gi Svein Gjedrem? La renten stå eller sett den opp/ned? Si din mening på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere