Gå til sidens hovedinnhold

Kul i brystet - må vente tre måneder

- Dette er alt for ille og altfor lenge, sier ekspert om den ulovlige ventetiden på Ullevål. Kjenner du til lignende historier?

Det er to og en halv måned lenger enn det som er loven for pasienter det haster med, opplyser jurist Inger Renolen i Kreftforeningen til Aftenposten. Kreftforeningen opplyser at henvisning fra fast

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

To måneder over garanti
Avisen skriver torsdag at ventetiden for kvinner som er henvist med en kul i brystet til Brystdiagnostisk senter på Ullevål sykehus nå er tre måneder. Dette er kvinner som er hastehenvist via sin fastlege og som tidlig derfor er registrert på sykehuset. Sykehuset skal ifølge pasientrettighetsloven vurdere kvinnene innen en måned. Er det mistanke om alvorlig sykdom, som kul i brystet er, skal det ta 14 dager.

Har du opplevd lignende eller kjenner noen som står i kø for å få kreftundersøkelse. Si gjerne din mening i kommentarfeltet under, eller send din historie tildenne mailadressen.

En av kvinnene Aftenposten har snakket med er en 36 år gammel tobarnsmor. 25 av de 90 kvinnene i kø haster det veldig med, men selv de kan ikke vente å få undersøkelse før om fire uker.

Kan være veldig farlig
Om ventetiden er farlig, avhenger helt om det er kreft i den eller ikke, sier leder av Norsk brystcancergruppe, Erik Wist, til Aftenposten.

- Er det en kreftsvulst, er det veldig ille og altfor lenge, sier han. En løsning kan være å få kvinnene inn på andre sykehus. Men tobarnsmoren på 36 år sier at hun fikk hjelp av frittsykehusvalg.no, men at de fikk samme svar som henne.

Hun sier at om hun hadde visst hvor lang tid hun måtte gå med kulen i brystet, hadde hun søkt hjelp andre steder, men den lange ventetiden ble ikke opplyst første gang hun sjekket.

Omstilling og stenging
Kvinnene som står i kø sokner per i dag til Ullevål. Overlege Ellen Brincmann Eben bekrefter ventetiden.

For få leger, for lite og dårlig utstyr og den store omstillingsprosessen Ullevål er inne i som en del av det nye Universitetssykehuset i Oslo, er årsaken, opplyser avdelingen til Aftenposten. Fra 1. oktober stenges også kveldsdiagnostiseringen som følge av innsparinger.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget