Gå til sidens hovedinnhold

Kulda kommer tilbake

Om ti dager ventes kulda igjen å feste grepet over Skandinavia.

Det er ingen grunn til å legge bort vedkurv, ullundertøy, votter og lue. Kuldegradene fra desember kommer tilbake. Rundt 17. januar venter meteorologene et væromslag til kaldere og tørrere luft.

Ny høytrykksrygg
- Det bygges opp en høytrykksrygg vest for Skandinavia. Den gir nordvestlige vinder nedover i Skandinavia, og vi forventer at den gir kaldere temperaturer igjen, slik vi hadde det i desember, sier meteorolog Jan Nes ved StormGeos til Nettavisen.

Den fjerde kaldeste
Og for å friske på hukommelsen: Månedstemperaturen for Norge som helhet var i desember 4,7 grader under normalen. Måneden var den fjerde kaldeste som er registrert. Lengst ned krøp gradestokken på Tynset 1. juledag, da den viste 40,4 minusgrader.

Lager prognoser for kraftbransjen
Jan Nes er såkalt energimeteorolog og sitter på StormGeos Oslo-kontor i Universitetsgata. Der ser han på de mellomlange prognosene utarbeidet av det felleseuropeiske prognosesenteret i Reading vest for London, ECMWF.

På bakgrunn av disse lager StormGeo så prognoser blant annet for tradere og produsenter i kraftbransjen om hva slags vær og temperaturer vi kan vente oss 10 og 15 dager framover.

Nå dominerer lavtrykkene
Akkurat nå er det lavtrykk som dominerer over Skandinavia, og de første fem døgnene er det ventet mer nedbør, men mot slutten av neste uke begynner det altså å skje ting.

- Avhengig av at det også blir klart vær og lite vind, kan vi få temperaturer slik vi hadde det i desember, sier Nes.

- Forskjellen er at høytrykksryggen ikke er like stabil, så den neste kuldeperioden ser ut til å være forbigående, sier han.

Kald luft fra nordområdene
Går det slik meteorologen venter, kommer det kald luft inn fra Arktis og Grønland med nordvestlige luftstrømmer mot våre områder.

Jan Nes understreker at prognoser som går så langt fram i tid er heftet med mye usikkerhet.

- Ti dager er langt fram for meg, sier meteorologen.

2010 - et kaldt år
Fersk statistikk fra Meteorologisk institutt viser forresten at 2010 var det 10. kaldeste året i Norge siden 1900. Vi må tilbake til 1941 for å finne et kaldere år. Bare i deler av Finnmark og i enkelte kystområder i Troms og Nordland var middeltemperaturen over normalen. Det samme var den på de norske arktiske stasjonene. For oss andre var 2010 et betydelig kjøligere år enn vi er vant med.

Lavest middeltemperatur kom i fjellet i Sør-Norge og på Finnmarksvidda. Juvvasshøe (som ligger 1894 meter over havet i Jotunheimen) var kaldest med minus 5,4 grader. Den laveste minimumstemperaturen hadde Tynset i Hedmark, med minus 42,4 grader den 8. januar.

De som har levd veldig lenge har også fått med seg det kaldeste året. I 1915 lå gjennomsnittstemperaturen for året 1,7 grader under temperaturnormalen.

- Er kuldeperioden vi nå opplever et signal om klimaendringer?

- Nei, det vil jeg ikke mene noe om. Det overlater jeg til klimaforskerne, sier meteorologen i StormGeo.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto