Kuldeekspert: - Løsne tunga med varm urin

Foto: (Montasje: Privatfoto)

Kuldeekspert med råd om hva du bør gjøre dersom ungen din har fryst fast tunga.

09.12.10 12:07

(SIDE2): - Den raskeste måten å få en fastfrosset tunge løs på dersom man ikke har annen varm væske tilgjengelig, er å tisse på den, sier den svenske kuldeeksperten Olle Rosén til Side2.

Rosen er utdannet i militæret til å ta hånd om kjøle- og frostskader, og har jobbet med i 30 år.

- Selvsagt er varmt vann bedre, eller annen væske man eventuelt har med på termosen, men ofte har man ikke den tilgjengelig der og da, og da er urin eneste løsningen.

Auuu
Tirsdag skrev Side2 en sak om hvordan en liten jente i Telemark opplevde å få tunga frosset fast utenfor barnehagen hun går i.

LES: Her satt tunga fast

Bildet pappaen til 4-åringen tok av resultatet av kampen mellom metallstolpen og jentas tunge har siden gått sin gang i media, både her hjemme og i Sverige. Saken er også omtalt i en av Danmarks største nettaviser.

Derfor fryser tunga fast:
Tunga er dekket av vått spytt, som i temperaturer under null fryser.

Stikker man derfor tunga ut i minusgrader, vil kroppen sende blod til tunga for å forsøke å motvirke at spyttet fryser.

Metall leder derimot varme langt bedre enn tunga, og vil derfor «suge» varmen fra tunga, spyttet fryser og man sitter fast.

(Kilde: Live Science)

Jenta grein og forsøkte å slite seg løs, og faren turde ikke forlate henne i frykt for at hun skulle slite større deler av tunga løs, og hjalp derfor sin datter ved å skrape løs tunga.

- Jeg skal aldri, aldri, aldri gjøre det igjen, skrek 4-åringen etterpå - og det gjelder nok de aller fleste av oss som har forsøkt å smake på rimet på metallstolper som barn. Men det finnes altså andre metoder enn å rive seg løs.

Tisset på sønnen
Rosén har selv benyttet urintrikset og løsne en fastfrosset tunge på sin sønn.

- Jeg har fire barn, og jeg tisset på en av sønnene min da han var noen år gammel og hadde fryst fast tunga, forteller pensjonisten, som også har skrevet boken «Vintersoldat».

- Det høres ekkelt ut, men det er bedre enn å la ungen rive av seg store deler av huden på tunga.

Glem snøsmelting
Andre råd som finnes blant annet på nettsider, som å smelte snø og dryppe på eller bruke spytt og gni på tunga der den er frosset fast, mener Rosén er nytteløse.

- Det tar altfor lang tid å smelte snø i hendene. Da må man i tilfelle også være flere voksne, som kan holde barnet i ro. Et barn som står fastfrosset til en stolpe, vil ikke holde seg i ro lenge, sier Rosén, som mener spytt er for lite og risikerer å fryse fast det også.

Det at barnet gjerne både har panikk og vondt, er også årsaken til at han foreslår urin og ikke å løpe for å få tak i varm væske, så sant man ikke er i nærheten av barnehage eller hus.

- Det tar for lang tid stort sett. Å forsøke å varme metallet med hendene har heller ikke noe for seg, det nytter ikke. Da er urin tingen.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.