Gå til sidens hovedinnhold

Kulderekordene lar vente på seg

Kuldeperioden er uvanlig lang, men det er fortsatt langt igjen til kulderekordene faller.

- I dag er det minus over hele linjen, også langs kysten og på fyrene. Dette er ganske uvanlig, siden det skal en del til at det blir så kaldt på kysten, sier Ina Ynnesdal Sulen i Storm Weather Center til Nettavisen onsdag.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider

Ifølge meteorologene ser det ut til å fortsette slik, og selv om det skulle skje litt temperaturstigning, vil det fortsatt føles kaldt.

Kaldest på Røros
- Nå er det Røros som er kaldest med 41 minusgrader. Her har folk det fryktelig kaldt, og det kommer til å fortsette selv om temperaturene kan komme til å stige litt, sier Sulen.

Dagens og vinterens kaldeste sted ligger likevel mange grader unna rekorden. Kulderekorden på Røros er på -50,3 grader og er fra januar 1914. Sulen tror ikke rekorden vil falle slik som det ser ut nå.

- I utgangspunktet ser det ikke ut til at noen av landets kulderekorder kommer til å falle, men lokalt er det vanskelig å si.

Onsdag er det Svinøy Fyr som har færrest minusgrader, med 0,2 grader.

Langt igjen til kulderekorder
Selv om hele landet ligger på minussiden, er det fortsatt langt unna kulderekordene. Karasjoks nasjonale kulderekord på -51,8 grader fra januar 1886, ligger langt unna dagens temperaturer.

Sist gang det ble målt mer enn 50 minusgrader i januar, var i 1999 da Karasjok hadde -51,2 grader den 28. og -50,0 grader den 29.januar.

- Det er ikke så uvanlig at det er kaldt over hele landet, men derimot er det uvanlig at kuldeperioden varer så lenge som den gjør nå, sier Ina Ynnesdal Sulen.

Vind langs kysten og på fjellet
Sulen understreker at vind kan være med på å gjøre det bitende kaldt. Akkurat nå er det lite vind rundt om i landet, og mest vind langs kysten og på fjellet.

- Det er faktisk fyrene langs kysten som har mest vind for øyeblikket, selv om de har minst kuldegrader, forteller hun.

Vind langs kysten av Agder, Telemark og Oslofjorden bidrar til at kulden føles enda kaldere, men ifølge Sulen er dette ingen ekstraordinær vind.

- Det som er spesielt viktig er at folk på fjellet er klar over at det der er ekstra utsatt fo r vind, og tar forbehold om dette.

Blir pluss i nord
Kulden vil jevnt over fortsette, og Ina Ynnesdal Sulen forteller at temperaturene hele tiden vil gå litt opp og ned – uten at vi vil merke noen forskjell.

Bare i Nord-Norge kan folk se frem til noen plussgrader i helgen.

- Her vil temperaturene stige mest mot helgen, og på søndag vil noen områder oppleve plussgrader, sier Sulen.

Hun peker på Tromsø som vil få 3-4 plussgrader søndag, men understreker at temperaturene vil synke igjen allerede mandag.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene