Gå til sidens hovedinnhold

Kulturhistorisk perle til salgs

Det er med vedmod Inger-Marie Stig Fjeld selger slektsgården gjennom åtte generasjoner, Stig gård.

HAUGENSTUA: Nå kan du bo som en dronning på historisk grunn, solrikt, omgitt av syriner og frukttrær, midt mellom blokkene på Haugenstua:Det er et fantastisk sted. Det er med vedmod jeg selger, sier datteren på det som har vært gård siden 1600-tallet, Inger Marie Stig Fjeld, om slektsgården Stig gård, i Garver Ytterborgsvei.

Supre naboer

Hun har bodd i huset i første omgang siden hun ble født, og deretter siden 2008 etter moren hennes gikk bort.

– Jeg håper noen vil kjøpe det og bli like glade i det som vi har vært. Jeg har bare positive ting å si om dettte området, sier hun og ser utover hagen med blomstrende trær. Utenfor eiendom er store gressplener nyslått, og det er utsyn over store deler av Groruddalen.

Les prospektet her.

Ekspropriert i 1965

Det gamle våningshuset fra 1890 ligger høyt oppe, og hadde i sin tid svære jorder omkring. Men i 1965 ble åker og eng ekspropriert:

Haugenstua borettslag med 10 blokker og 882 leiligheter ble oppført av Obos.

Det var naturlig nok en stor overgang for familien som bodde på Stig gård.

Jeg husker den dagen låven ble revet. Det var en stor støvsky som stod opp. Det var litt av en byggeplass da borettslaget ble bygget. Men siden det har det vært stille og fredelig her. Haugenstua borettslag har vært fantastiske naboer, sier Fjeld.

Et historisk salg

Eiendomsmegler Marius Wang fra Krogsveen eiendom på Stovner er ydmyk over å selge en historisk sjeldenhet i Groruddalen.

– Her er det mye historie i veggene. Tomten kan utnyttes, det er solrikt og fritt her. Dette er vikrelig et sjeldent objekt, som det ikke var så lett å sette pris på sier Wang.

Han tror likevel det skal gå fint å finne nye kjøpere.

– Her er nytt elektrisk anlegg, og store muligheter for utvikling av tomten. At Oslo kommune ikke har villet kjøpe eiendommen er kanskje litt overraskende, sier han.

Skulle gjerne vært kjøpt av Oslo kommune

– Vi skulle gjerne kjøpt gården, sier BU-leder på Stovner, Karl P. Olsen (Ap).

Han mottar nyheten om at gården nå skal selges med en viss skuffelse.

– Ikke skuffelse over at den er til salgs, men kanskje skuffelse over at Oslo kommune ikke har slått til på tilbud om å kjøpe den før den nå legges ut på det åpne markedet. Gården har en unik beliggenhet mellom blokkene på Haugenstua og er en gammel Aker-gård.

Olsen mener gården representerer mye historie, og forteller historien om oppblomstringen av Groruddalen fra jordbruksland til drabantby.

– Vi skulle svært gjerne at bydelen og Oslo kommune kunne kjøpe den, men det har vi ikke midler til, sier den erfarne lokalpolitikeren.

– Vi hadde gjerne sett at disse gamle Aker-gårdene hadde vært på kommunale hender, sier han.

Han viser til at Oslo kommune allerede eier blant annet Øvre Fossum gård, som står tom.

Hadde noen kommet med et kommunalt formål som hadde egnet seg her, i tillegg til at det hadde vært midler til å holde dette, hadde det vært det beste, sier han til Lokalavisen Groruddalen.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021