Etter flere år med pandemi ser det endelig ut til å bli en skikkelig festivalsommer. Mange har billetter og festivalpass kjøpt for flere år siden, etter en lang tid med venting kommer disse endelig til nytte. En fersk undersøkelse gjort av NHO Reiseliv viser nemlig at festival og konserter er noe av det vi har savnet mest under pandemien. I undersøkelsen har fire av ti (38 prosent) svart å dra på byen, konserter, festivaler og lignende.

Les også: Støre mener gjenåpningen har gått bra

Godt i gang med planlegging

Alt ligger til rette for en normal festivalsommer med stort publikum. En av de som allerede er i gang med å planleggingen for et stort publikum i hovedstaden er Øyafestivalen, forklarer PR-sjef hos Øyafestivalen Jonas Prangerød.

– Vi er godt i gang med planlegging av Øya og ønsker å gi store, fantastiske musikkopplevelser med fire dager i Tøyenparken og en rekke innendørskonserter i sentrum. Det er godt å se at også andre arrangører er i rute, forklarer PR-sjefen.

Jonas har også fått med seg en del forskning og undersøkelser på publikums tanker under pandemien.

– De aller fleste ønsker å komme tilbake til normalen, med store arrangementer og konserter. Savnet etter å oppleve noe sammen, har vært stort, sier Jonas.

Stor interesse hos publikum og artister

Merker dere en større pågang fra publikum og andre artister?

– Vi har hatt et svært godt billettsalg de siste månedene, og er tomme for både ukespass og torsdagsbilletter. For øyeblikket har vi billetter igjen til tre dager, og fortsatt mange høydepunkter igjen å offentliggjøre til programmet. De siste ukene har vi merket en kjempeoptimisme og glede. Det er samtidig mange artister som er veldig sultne på å få spille for store publikumsmengder igjen, sier han.

Blant headlinerne på Øyafestivalen 9-13. august er Gorillaz, Nick Cave & The Bad Seeds, Florence + Machine og Girl In Red som har hele syv nominasjoner til årets Spellemannpris.

– Vi har jobba jevnt og trutt med å lage et Øya-program som står til både egne og publikums forventninger. Det skal være en god blanding av kjent og nytt, norsk og utenlandsk. Samtidig ønsker vi stor musikalsk bredde, sier han.

Har beholdt billettene

På dette tidspunktet har Øyafestivalen solgt flere billetter enn normalt, forteller Prangerød. Dette mye takket være et lojalt publikum. Flere av de som kjøpte billetter for 2020 og 2021 har beholdt billetten sin.

– 80 prosent av de som hadde billett før pandemien ønsket å beholde billetten sin over lang tid, i vente på gjenåpning. Når man legger på de siste månedenes gode salg, har vi gått rekordtidlig tom for to ulike typer billetter.

– Har dere tatt større økonomiske risikoer i år sammenlignet med tidligere år fordi sjansen for at det faktisk blir noe av er større?

–Vi holder oss uansett til de fastsatte budsjettene, og jobber med å skape realistiske, trygge rammer. Det er risiko tilknyttet store utendørsarrangementer, men vi har økonomisk kontroll, forklarer han.

Les også: Psykologens beste råd: Slik får du livet tilbake etter pandemien

Viktige på mange områder

Psykolog og Braive-gründer Henrik Jahren mener en festivalopplevelse kan skape minner for livet, men at man også må ta hensyn til seg selv.

– Festivaler er viktige på mange områder og for de fleste så resulterer de i opplevelser man husker for livet. Alle tar jo ulike deler med seg fra festivaler og ulike konserter, men det er jo fantastisk å høre sine favorittband og dele det med så mange som har samme smak som en selv, sier han.

– Hva er det med festival som gjør oss så glade?

– Festivaler legger jo til rette for at alle sansene stimuleres maks og det å være del av et stort publikum er jo et helt sykt kick og på et helt annet nivå enn det man kan få av å høre på musikk alene.

På spørsmålet om folk kommer til å oppføre seg annerledes på festival etter pandemien svarer Jahren:

Jeg tror nok alt av smittevern og forholdsregler kommer til å gå ut vinduet så fort dørene åpnes.

Han ser på festival som en gyllen mulighet til å være sosial, men påpeker viktigheten av at man selv bestemmer hvor sosial man skal være. Og at å være blant så mange kan bli utfordrende etter så mye isolasjon.

Ute av trening

De fleste av oss er ute av trening. Det viktigste om man opplever folkemengder og sosiale sammenhenger som utfordrende, er at man sørger for å lære seg mer om hvordan sosial angst kan utvikle seg og verktøy for å komme seg videre og tilbake til sitt sosiale jeg.

Jahren forklarer at det er sunt at man er ærlig mot seg selv og komfortabel med å si ja til de aktivitetene man ønsker og nei om man opplever at det blir for mye.

Si nei om det er noe du ikke vil, men ikke si nei om neiet egentlig bare er et resultat av at du er nervøs eller frykter at du kommer til oppleve angst om du deltar.

Eksponering er viktig, presiserer Jahren. Han oppfordrer de som trenger hjelp med å håndtere sosiale situasjoner om å ikke være redd for å eksponeres for disse situasjonene, selv om det kan være skummelt.

Husk på at unngåelse av noe man frykter skaper mer angst, og at øvelse, eller såkalt eksponering, gjør mester, avslutter han.

Trygge rammer

Øyafestivalen har måttet avlyse to festivaler de to siste åra. I fjor fikk de mulighet til å lage en litt mindre konsertserie, men ikke noen festival i fullformat.

Å dra på festival har ikke vært noe selvfølge for musikkglade sjeler de siste årene. Kulturarrangementer har vært preget av restriksjoner. Kohorter, bordbestilling, avstand og munnbind har satt en stopper for publikums opplevelse. Prangerød forteller at når festivalen arrangeres i Tøyenparken skal det bli en arena uten alt dette, likevel er han opptatt av folk føler seg trygge.

– Øyafestivalen har alltid tatt publikum på alvor og er kjent for en trygg festivalramme. Vi tror enkle huskeregler om håndhygiene og å holde seg hjemme om man er syk, fortsatt vil bidra til trygghet. Samtidig håper vi årets festival vil bli en stor feiring etter to festivalsesonger med veldig sterkt begrensa tilbud, avslutter han.

En uavhengig festival

Lenger sør i Norge, nærmere bestemt på Groos i Grimstad arrangeres Skral festival. En strandfestival med en litt annen profil og mindre budsjett. Dette gjør at de naturligvis har møtt på litt større utfordringer enn Øyafestivalen de siste årene. Likevel er de klare for å gå inn i festivalsommeren igjen, forklarer presseansvarlig og festivalgründer Mikal Vassbotn til Nettavisen.

– Festivalsommeren ser foreløpig bra ut. Vi har en lineup vi er trygge på og stolte av, med hovedsakelig norske artister - om det skulle bli utfordringer knyttet til reise, sier han.

Blant artistene som skal spille opp til dans på stranda i Grimstad 5.-6. juli er Arif, Brenn, Musti og nylig albumaktuelle Highsasakite. Disse er booket så langt.

Arrangørene av Skral festival måtte avlyse en uke før avvikling i 2021. Folk sitter på gjerdet og dette merkes forteller Vasbotn. Dette har påvirket hvordan festivalen har handlet økonomisk.

– Vi har tatt høyde for at vi vil selge mindre billetter enn vanlig rundt juletider og har justert budsjett deretter. Så vi har solgt mindre billetter enn et vanlig år, men mer enn vi fryktet, sier han.

Pengebruken har vært noe mer forsiktig inn mot årets festival. Vasbottn roser næringslivet for deres bidrag.

– Vi opplever at næringslivet, spesielt de som har gått godt de siste to årene, er på tilbudssiden og ønsker å se kulturen blomstre igjen. Vi har faktisk fått inn noen nye sponsorer vi ikke hadde før, forteller presseansvarlig.

Vassbotn påpeker at de ikke eies av store internasjonale aktører slik som mange av de andre store norske festivalene gjør. Dette gjør at de ikke har like mye støttemidler på bok og heller ikke kan kaste seg inn i kampen om de største og hotteste internasjonale artistene. For Skral har det derfor vært viktig å booke smart og snappe opp artister som kanskje går under radaren for de største, forklarer han.

Avslutningsvis tror han mange er sultne på en skikkelig festivalsommer med gress under føttene, en øl i hånda og god musikk på øret.