*Nettavisen* Nyheter.

Kulturministeren mener Extrastiftelsen kan tjene på endringen

  Kulturminister Thorhild Widvey (H) sier Extrastiftelsen har hatt god mulighet til å påvirke Stortinget, uten å lykkes. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Thorhild Widvey sier helseforeningenes påstand er meningsløs.

03.12.15 15:43

Generalsekretærene Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet, Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse og Frode Jahren i LHL – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke langer ut mot kulturministerens håndtering av Extraspillet, hvor overskuddet går til helseformål. I fjor omsatte spillet for hele 955 millioner kroner.

- Kulturminister Thorhild Widvey er part i saken, gjennom å eie Norsk Tipping. I tillegg er Kulturdepartementet regulator på det norske spillmarkedet. At denne rolleblandingen er uheldig, fremkommer tydelig når Kulturdepartementet bruker sin makt til å nekte ExtraStiftelsen videre spilltillatelse, og deretter bruker fraværet av spilltillatelse som grunnlag for å bestemme prisen på spillet, sier generalsekretærene til Nettavisen.

- Forrige regjering brøt regelverket

Dette mener kulturminister Widvey er en meningsløs påstand.

- Kort tid etter jeg overtok som kulturminister mottok jeg et brev fra ESA, som er EFTAs overvåkingsorgan, hvor det sto at forrige regjerings regelverk og praksis brøt med EØS-regelverket, sier kulturminister Thorhild Widvey til Nettavisen.

Regelbruddet gjaldt at noen private lotterier hadde tillatelse til å drive i Norge, mens andre ikke engang fikk behandlet søknaden når de søkte.

Bakgrunn: Kulturministeren vil ta spill fra eierne og gi det til Norsk Tipping

Samme regelverk for alle

I et nytt lovforslag vil kulturminister Thorhild Widvey endre pengespilloven slik at en andel av det totale overskuddet til Norsk Tipping skal gå til helseformål og har foreslått at 6,4 prosent av overskuddet skal gå til Extrastiftelsen. Kriteriet for denne modellen er at Extra går inn i Norsk Tippings ordinære portefølje.

- Vi har drøftet regelverket nøye med ESA og de har nå lukket saken.

- Nå er det slik at Extrastiftelsen må forholde seg til et regelverk som gjelder alle. Det er sterk politisk vilje til å sikre inntektene til det stiftelsen holder på med. Vi har hatt omfattende dialog og kontakt med stiftelsen.

Mener stiftelsen kan få mer penger

Begge parter er enige om å finne en løsning, men kulturdepartementet og Extrastiftelsen er uenige i størrelsen på potten stiftelsen skal få.

- Denne saken ligger i nå i Stortinget. Jeg har blitt fortalt at vi fikk full støtte av dem som sitter i komiteen. Vi har gjort alt vi kan og håper og tror stiftelsen får et like stort overskudd som de kan gi til mange gode formål. Fordelen er at nå får de 6,4 prosent av hele overskuddet til Norsk Tipping, ikke bare sitt eget spill. De kan faktisk ende opp med å få mer penger enn tidligere, mener kulturministeren.

Extraspillets lisens går ut ved nyttår. Innen det må stiftelsen bli enige med Kulturdepartementet om en løsning.

- Vi har fulgt alle demokratiske spilleregler i denne saken og gitt dem et meget godt tilbud.

- Heier på alle gode formål

Hun reagerer på at helseforeningene mener hun har prioritert sport og kultur fremfor helseformålene.

- Jeg heier på alle gode tiltak som får midler. Det skulle bare mangle at jeg ikke gjør det. Dette er ikke en sak jeg har avgjort alene. Hele regjeringen står bak, og både kulturministeren og helseministeren.

At Kulturdepartementet både eier Norsk Tipping og driver tilsyn mener hun er helt normalt.

- Det er helt vanlig organisering. Det er som at vinmonopolet ligger under helse- og omsorgsdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag